Algemene Rekenkamer

Algemene Rekenkamer

- 10 april 2003 -

Goed informatiesysteem voor terrorisme ontbreekt nog

Informatie-uitwisseling binnen de politie en tussen politie en inlichtingendienst moet verbeteren

Zowel de uitwisseling van recherche-informatie als terrorisme-informatie bij de politieorganisatie functioneren nog niet goed. Wel zijn er initiatieven in gang gezet om de informatiehuishouding van de Nederlandse politie te verbeteren. Een informatiesysteem voor terrorisme bij de politie moet nog worden ingericht. Dit staat in het rapport Uitwisseling van opsporings- en terrorisme-informatie dat de Algemene Rekenkamer vandaag publiceert.

Het onderzoek is uitgevoerd van juni tot september 2002. Het rapport bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over de uitwisseling van informatie ten behoeve van de opsporing, een onderwerp dat de Algemene Rekenkamer al sinds 1985 enkele malen heeft onderzocht. In verband met de actualiteit heeft de Algemene Rekenkamer haar onderzoek uitgebreid met een tweede deel over de uitwisseling van informatie omtrent terrorisme.

Uitwisseling recherche-informatie schiet tekort
Het eerste deel is een vervolgonderzoek op de in 1985 en 1998 gepubliceerde onderzoeken naar de uitwisseling van recherche-informatie tussen het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en de regionale politiekorpsen. De conclusie van de Algemene Rekenkamer is dat de uitwisseling van recherche-informatie binnen de politie-organisatie al sinds 1985 niet is verbeterd. Zo is de kwaliteit van de basisregistraties vaak matig en hebben de regionale politiekorpsen verschillende registratiesystemen die niet goed op elkaar aansluiten. De ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en van Justitie en de Raad van Hoofdcommissarissen geven aan dat ze inmiddels verbeteringen op de terreinen van coördinatie en ICT hebben doorgevoerd . De ministers nemen de aanbeveling van de Algemene Rekenkamer over om het toezicht door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid op de onderlinge informatie-uitwisseling van de politie meer systematisch aan te pakken.

Nog geen politie terrorisme-informatiesysteem
Het tweede deel van het rapport besteedt aandacht aan de informatie-uitwisseling omtrent terrorisme. Ondanks de verplichting daartoe is bij het KLPD nog geen terrorisme-informatiesysteem beschikbaar. Een wel aanwezig register kan niet als systeem beschouwd worden.

Mede daardoor is er geen zekerheid dat bij de uitwisseling van informatie met de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) alle relevante politie-informatie beschikbaar is. Ook de uitwisseling met de AIVD is voor verbetering vatbaar; het verheugt de Algemene Rekenkamer dan ook dat de minister van BZK gaat onderzoeken of het juridisch en technisch mogelijk is om de afstemming van gegevens tussen KLPD en AIVD langs geautomatiseerde weg te faciliteren.

Verder vraagt de Algemene Rekenkamer aandacht voor de spanning tussen zorgvuldigheid - met bijbehorende complexe besluitvorming - en slagvaardigheid bij de structuur van bewaking en beveiliging van personen of objecten. De ministers geven aan dat al verbeteringen op dit gebied zijn doorgevoerd mede naar aanleiding van de bevindingen van de commissie-Van den Haak, en dat de afstemming tussen verschillende diensten inmiddels beter is georganiseerd.

De Algemene Rekenkamer waardeert het 'Handboek Veiligheidsbeleid Nederlandse Politie' (ter voorbereiding op een nationale crisis) positief, maar merkt op dat centraal niet wordt bijgehouden welke maatregelen zijn geïmplementeerd.

De Algemene Rekenkamer zal in 2003 nog twee onderzoeken - beide op verzoek van de Tweede Kamer - afronden op het gebied van politie en informatiehuishouding: Communicatie2000-project en Geïntegreerd Meldkamersysteem politie (juni 2003) en ICT bij de politie (september 2003). Daarnaast zal zij voortgaan met het volgen van de uitvoering van het 'Actieplan terrorisme en veiligheid', dat het kabinet in oktober 2001 uitbracht, met de onderzoekenVisumverlening (najaar 2003) en Buitengrenscontroles (2004).