Gemeente Groningen

donderdag 10 april:
Culturele infrastructuur en Groningse nieuwe

De gemeente Groningen wil de komende jaren investeren in een culturele basis infrastructuur die breder is dan alleen de huidige kernvoorzieningen. Daarnaast wil de gemeente onder de noemer Groningse Nieuwe de ontwikkelingsmogelijkheden voor jonge kunstenaars versterken. Hiervoor wordt een flexibel subsidiebudget beschikbaar gesteld dat kunstenaars op de eerste trede van hun professionele carrière moet ondersteunen. Dat schrijft cultuurwethouder Karin Dekker in de discussienotitie Kansen voor Kunst(enaars), die vandaag is vastgesteld door B&W. In deze notitie staan de uitgangspunten voor het cultuurbeleid voor de periode 2004-2008.

Dekker wil de komende cultuurperiode de kansen voor kunst en kunstenaars in de stad Groningen versterken. De eigenzinnige en hoge kwaliteit van het kunstaanbod is een wezenlijk kenmerk van Groningen. Deze bijzondere kwaliteit wil de gemeente ook de komende jaren blijven koesteren. Daarnaast zijn er in Groningen veel (jonge) kunstenaars actief en is er een groot potentieel publiek voor de kunstuitingen van deze kunstenaars. Deze sterke punten zullen de komende jaren verder worden uitgebouwd. De bestaande basis culturele infrastructuur wordt zodanig versterkt dat ze beter past bij de eigenzinnige identiteit van Groningen. Daarnaast wil Dekker kansen creëren voor nieuwe, jonge kunstenaars en daarmee ruimte beiden aan een nieuw en breder publiek

Groningse Basis
Dekker wil de komende cultuurperiode investeren in een Groningse Basis die zowel recht doet aan de centrumpositie die de stad Groningen in het Noorden inneemt, als aan de eigenzinnige en kwalitatieve identiteit van onze stad. De nieuwe basisstructuur is breder dan alleen de huidige kernvoorzieningen. Zij bestaat voor een belangrijk deel uit de huidige specifieke voorzieningen en uit de incidentele middelen voor cultuur. Daarnaast gaan de middelen voor cultuureducatie en culturele diversiteit tot de basisinfrastructuur behoren.

Groningse Nieuwe
Naast het versterken van de basisinfrastructuur moet het de komende jaren in Groningen bruisen van de brutale, eigenzinnige en experimentele activiteiten van jonge kunstenaars. Groningen heeft als stad waar relatief veel hoog opgeleiden wonen een breed, potentieel geïnteresseerd publiek in de ontwikkeling van jonge kunstenaars. Extra aandacht voor de ontwikkeling van nieuwe kunstenaars betekent inzetten op jong en oud, op een breed samengesteld en geïnteresseerd publiek. Alle culturele instellingen in de stad Groningen die in aanmerking willen komen voor een meerjarige subsidie (de huidige gesubsidieerde instellingen en nieuwkomers) kunnen voor 1 juli 2003 een beleidsplan indienen bij de gemeente Groningen.