Gemeente Neede

gemeente Neede

persbericht

Donderdag 10 april 2003

Voorlichting gemeentehuis, www.neede.nl

H.A. van Faassen, telefoon (0545) 28 88 54

Naast woonzorgcomplex, nieuw marktplein rondom villa, appartementen en parkeerplaatsen

Nieuwbouw Edah op locatie voormalige Basismarkt opgenomen in gewijzigd Centrumproject Neede

Burgemeester en wethouders van Neede kunnen instemmen met een gewijzigd Centrumproject in de omgeving van het huidige gemeentehuis, de voormalige brandweerkazerne en de voormalige gemeentewerf. In het plan is nu ook de verplaatsing van supermarkt Edah naar de locatie van de voormalige Basismarkt opgenomen. Hiervoor hebben projectontwikkelaar Lithos Bouw BV uit Amersfoort en de Laurusgroep een intentieverklaring afgegeven. De huidige locatie van de Edah krijgt een woonbestemming. Lithos heeft ook een intentieovereenkomst met woningbouwcorporatie Woonklavier voor de bouw van woon-zorgappartementen.

Het Centrumproject behelst daarnaast de bouw van appartementenvilla´s en de aanleg van parkeervoorzieningen. De karakteristieke Villa Ter Weeme, nu nog onderdeel van het gemeentehuis, wordt in ere hersteld en krijgt mogelijk een horecafunctie. Rondom de Villa wordt een nieuw marktplein aangelegd. Ook met de komst van een gemeentelijk frontoffice (gemeentewinkel) is rekening gehouden.

Na een traject van bijna twee jaar planontwikkeling is het Centrumproject klaar om in procedure te brengen; een cruciaal moment. Nadat Lithos/B&D Architecten als winnaars van de prijsvraag uit de bus kwamen, zijn in de afgelopen tijd veel werkzaamheden verricht. Er werden milieutechnische onderzoeken verricht, onderhandelingen met derden werden gevoerd, het ontwerp werd aangepast en er kwam een wijziging in fasering door veranderde inzichten. Door de gemeentelijke herindeling was er immers geen nieuw gemeentehuis meer nodig. In de eerste fase worden nu het woon-zorgcomplex, de appartementen en de parkeervoorzieningen gerealiseerd. In fase twee volgt de nieuwbouw van de Edah: een stimulans voor het winkelgebied, die past bij de aanbevelingen uit het MKB-Reva-rapport over de detailhandel in Neede. B&W zien dit als vliegwiel voor de herontwikkeling van de Oudestraat.

In maart 2003 is de raadsklankbordgroep geïnformeerd over de voortgang van het centrumplan. B&W kunnen instemmen met het gewijzigde plan. Er kan nu een samenwerkingsovereenkomst worden opgesteld en de procedure in het kader van de ruimtelijke ordening kan starten. In de vergadering van de commissie Ruimte geeft architect Egbert van Dijk van B&D Architecten uit Arnhem een toelichting op het plan. De omwonenden en belanghebbenden, verenigd in de "klankbordgroep omwonenden" worden uitgenodigd deze vergadering bij te wonen.