TNO Arbeid

Internationale quick scan geeft handvatten voor verbetering

Doorstroming Wsw'ers naar reguliere werkomgeving lastig in Nederland

In Australië, Denemarken, Groot-Brittannië, Oostenrijk en Zweden verloopt de doorstroming van arbeidsgehandicapten naar meer reguliere vormen van werk gemakkelijker dan in Nederland. Voor de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) heeft TNO internationale ervaringen met de sociale werkvoorziening geïnventariseerd. In het rapport worden aanknopingspunten en lessen voor Nederland uitgewerkt.

In Nederland werken relatief veel personen in een beschutte werkomgeving. Uitgedrukt in een percentage van de potentiële beroepsbevolking werkt in Nederland circa 1% in de beschutte werkplekken volgens de Wsw. Binnen Europa staat Zweden op nummer twee met 0,6%. In Nederland wordt ook het meeste geld besteed aan de tewerkstelling van gehandicapten in beschutte werkplekken, nl. 0,5% van het bruto binnenlands product.

Buitenland inspiratiebron voor Nederland
In de vijf onderzochte landen zijn de afgelopen jaren vernieuwende en succesvolle werkgelegenheidsvoorzieningen tot stand gekomen die een goed alternatief bieden voor de beschutte werkplekken in de sociale werkplaatsen. De meeste zijn gericht op het geven van begeleiding bij het verrichten van regulier werk. Deze voorzieningen van begeleid werken zijn meer dan in Nederland afgestemd op de behoeftes en capaciteiten van de gehandicapte. Ook is er veel aandacht voor de werkgevers. Zij krijgen ondersteuning en worden gevrijwaard van risico's die aan het tewerkstellen van een gehandicapte verbonden zijn.

Volgens TNO kunnen de regelingen en ervaringen in het buitenland een belangrijke inspiratiebron zijn bij het maken van (beleidsmatige) keuzen over de inrichting van Wsw-voorzieningen in Nederland. De praktijk in het buitenland biedt waardevolle aanknopingspunten voor een andere benadering van de doelgroep van de Wsw. In het rapport worden dan ook op grond van de bevindingen in deze landen een aantal aanknopingspunten en 'lessen' voor Nederland uitgewerkt.