Gemeente Utrecht




2003 SCHRIFTELIJKE VRAGEN

31 Vragen van mevrouw mr. M. Schuring

(ingekomen 10 april 2003)



In het collegewerkprogramma is afgesproken om een fonds op te zetten om panden aan te kopen en deze panden een maatschappelijke herbestemming te geven. Dit heet het "holle kiezen fonds".
Letterlijk citaat uit het collegeprogramma 2001-2006:
"18. Er wordt door het OGU een actief aankoopbeleid ontwikkeld met betrekking tot in de stad beschikbaar komende zogenaamde strategische panden, teneinde op onderbouwde en afgewogen wijze te kunnen besluiten over een eventuele maatschappelijke herbestemming (Hiertoe wordt een zogenaamde "Holle kiezen fonds" opgericht waarin een startkapitaal van 1 miljoen gulden wordt gestort)."


Het holle kiezen fonds is dus opgezet zodat de gemeente panden kan aankopen en verkopen voor door de gemeente gewenste bestemmingen. GroenLinks vindt dat een goede zaak.


Uit informatie van wethouder Verhulst blijkt dat het college in de praktijk het holle kiezen fonds wil gebruiken om eigenaren ertoe te bewegen om monumentale panden op te knappen.
GroenLinks had begrepen dat de gemeente daartoe de monumentale panden zelf wil aankopen, renoveren en verkopen, maar dit blijkt niet het geval, zo meldde de wethouder in de commissie SO van februari 2003. Citaat wethouder Verhulst: "het holle kiezen fonds heeft niet alleen tot doel panden aan te kopen, op te knappen en weer te verkopen. Ook is het mogelijk om een eigenaar hulp te bieden bij de totstandkoming van een bouwplan dat past in de bestaande eisen."


Het eerste pand dat in aanmerking komt voor een bijdrage uit het 'holle kiezen fonds" is een gekraakt monumentaal pand aan de Vismarkt 4. Het plan bestaat uit ontruiming van dit pand en verbouwing tot winkel en appartementen.
GroenLinks is bevreesd dat het "holle kiezen fonds" in de praktijk gebruikt wordt voor een geheel ander doel dan waarvoor het volgens het collegeprogramma is opgezet en voor een subsidieverlening waar GroenLinks niet achter kan staan.


Zo heeft het pand aan de Vismarkt lang leeggestaan voordat het pand in 1991 voor het eerst gekraakt werd. Na een half jaar is het pand ontruimd in verband met renovatieplannen. De eigenaar heeft het pand daarop op het casco na (illegaal) gesloopt en vervolgens weer leeg laten staan tot een herkraak in 1993. Na die tijd is er door de eigenaar nooit meer een serieus voorstel gedaan voor renovatie en herbestemming van het pand. Wel is door de eigenaar na een aanschrijving van de gemeente een monumentale luifel uit de 17e eeuw volledig weggehaald en vernield, terwijl later bleek dat alleen de ophanging van de luifel vervangen had moeten worden. Verder heeft de eigenaar de huidige (legale) bewoners van het pand met geweld bedreigd. Dergelijk wangedrag van de eigenaar en het laten verpauperen en deels vernielen van het monumentale pand zou feitelijk door de gemeente worden beloond.
Wethouder Verhulst heeft in de commissie aangegeven dat er bij dit bouwplan wordt gekeken naar het stroomlijnen van diverse gemeentelijke regels en het verkrijgen van rijkssubsidie. Tevens heeft hij aangegeven dat er vooralsnog door de gemeente geen subsidie wordt verleend. Als dat zo is, is het volstrekt onduidelijk waarom voor dit bouwplan een beroep moet worden gedaan op het "holle kiezen fonds".


Dit leidt tot de volgende vragen:

Wat is volgens het college de doelstelling van het holle kiezenfonds:
is dit in de eerste plaats bedoeld voor herstemming van panden door aan- en verkoop door gemeente zoals het collegeprogramma weergeeft?
Of is dit fonds vooral bedoeld voor bijdragen om monumentale panden te laten renoveren?


1. Zijn er in het college afspraken gemaakt over de werkwijze van het holle kiezenfonds en is dit in een openbare notitie beschreven? Is er bijvoorbeeld afgesproken welke panden prioriteit krijgen (mate van verwaarlozing, monumentale karakter, ligging in de stad etc)? Zijn er criteria ten aanzien van eigenaren die eventueel in aanmerking komen voor steun (bijvoorbeeld eigenaar is armlastige, ideële organisatie, verpaupering is niet aan eigenaar te verwijten, eigenaar heeft zich een goed beheerder getoond van het pand etc.)?
Wanneer er geen nader beleid over de invulling van het holle kiezen fonds is, deelt het college dan de mening van GroenLinks dat dit beleid er op korte termijn, voordat er uitgaven uit het fonds worden gedaan, moet komen?







---- --