Amstelland NV

Persbericht

Gouda, 10 april 2003

Jaarprijs van de Nederlandse Raad van Winkelcentra (NRW)

AM Vastgoed wint NRW Jaarprijs 2003 met winkelcentrum Statenplein in Dordrecht

Het project Statenplein Dordrecht is door de jury van de NRW Jaarprijs 2003 uitgeroepen tot de meest geslaagde winkelontwikkeling van het jaar. Volgens de jury van de jaarprijs van de Nederlandse Raad voor Winkelcentra (NRW) is winkelcentrum Statenplein de geslaagde transformatie van een verouderd binnenstedelijk gebied tot een moderne, levendige A1-locatie die zich in korte tijd bewezen heeft als publiekstrekker van formaat.

"AM Vastgoed heeft hier een complex project gerealiseerd dat heeft geleid tot een totale herontwikkeling en revitalisering van het kernwinkelgebied in Dordrecht. Het vernieuwde Statenplein vormt hierbij duidelijk het kloppende hart. Rond het Statenplein is een aansprekend winkel- en wooncomplex verrezen," aldus de jury.

Publiekstrekker

De herontwikkeling van het Statenplein leidde tot een groei van het bezoek aan de binnenstad met 25 procent. Het programma omvatte de ontwikkeling van 45 winkeleenheden en 56 appartementen. In totaal werd 25.000 m2 winkelruimte gecreëerd met een markant woon-winkelgebouw aan het Statenplein, de herontwikkeling (in samenwerking met Vendex KBB) van het V&D-warenhuis én een complex aan de Kolfstraat. De herinrichting van de openbare ruimte behoorde tevens tot het project. Het totale investeringsbedrag, inclusief de herinrichting van het openbare gebied, bedroeg E 90 miljoen.

Het winkelcentrum "Statenplein" is ontwikkeld door Multi Vastgoed, dat nu onderdeel uitmaakt van AM Vastgoed. T+T Design ontwierp het masterplan waarin de winkelstructuur sterk is verbeterd door het Statenplein haar functie als middelpunt van de binnenstad terug te geven. Kees Rijnboutt van de Architectengroep is verantwoordelijk voor het ontwerp van de herontwikkeling van V&D en Charles Vandenhove et Associés tekende het winkel- en woongebouw aan het Statenplein. De beleggers in het gebied zijn Achmea Vastgoed (ten behoeve van de Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Metalelektro en de Stichting Gemeenschappelijk Vastgoedfonds II) en het Spoorwegpensioenfonds. Achmea Vastgoed (vermogensbeheer en assetmanagement) verwierf het winkel- en woongebouw aan het Statenplein en het herontwikkelde V&D-warenhuis met woon- en winkelgebouw. Het Spoorwegpensioenfonds werd eigenaar van het complex aan de Kolfstraat.

AM Vastgoed heeft in Dordrecht na het Statenplein inmiddels het project Bagijnhof opgepakt, dat onder andere winkels van Hema en C&A herbergt en daarnaast een parkeergarage, appartementen en winkelruimte voor een supermarkt en speciaalzaken omvat.

Historische waarde

Het Statenplein ligt op een unieke en historische plek in het centrum van Dordrecht. De jury noemt het project Statenplein "een zeer geslaagd voorbeeld van een hedendaagse binnenstedelijke ontwikkeling waarbij renovatie en nieuwbouw samengaan met de integratie van verschillende functies. Kenmerkend voor binnenstedelijke ontwikkelingen is de uiterst complexe procesgang: procedures, bezwaren en technische hoogstandjes zoals het doorwinkelen tijdens de bouw. Al deze facetten kwamen in meer of mindere mate tijdens de realisatie van het Statenplein aan de orde. De nieuwe woontoren is duidelijk herkenbaar als stedenbouwkundig landmark. Al met al kan gezegd worden dat de Dordtse binnenstad met het Statenplein nu beschikt over een duidelijk A1-gebied. Voor de langere termijn zal de opgerichte centrummanagement organisatie een belangrijke rol moeten gaan spelen bij het behoud van kwaliteit."

Feiten en cijfers

Ontwikkeling en realisatie AM Vastgoed (Multi Vastgoed bv) Masterplan T + T Design bv
Architect V&D Warenhuis: De Architectengroep,
Woningen en winkels aan het Statenplein: Charles van den Hove Kolfstraatblok: B+M Den Haag
Landschapsarchitect Buys & Van der Vliet
Aannemer Van der Vorm Bouw bv
Beleggers Achmea Vastgoed en Spoorwegpensioenfonds Totale investering E 90 miljoen
Opening september 2001

Profiel AM Vastgoed

Als creatieve kennisorganisatie is AM Vastgoed in Nederland en België gespecialiseerd in het ontwerpen en ontwikkelen van omgevingen om in te werken, winkelen en recreëren. Dankzij haar conceptuele design&development-benadering, gekoppeld aan ruime ervaring met integrale gebiedsontwikkeling, is zij in staat een grote economische meerwaarde te creëren. Haar projecten zijn toegesneden op de leefstijlen van de consument en respecteren en versterken de lokale cultuur.