Provincie Noord-Brabant


Persbericht

GS willen nevengeulen Bergsche Maas heroverwegen

'Overdiepse Polder werkt beter tegen hoogwater dan nevengeulen'

De Provincie Noord-Brabant is van mening dat de nevengeulen langs de Bergsche Maas voorlopig niet moeten worden aangelegd. De opgelopen kosten wegen niet meer op tegen de baten. Als het gaat om het opvangen van hoge waterstanden, is de Overdiepse Polder een veel beter en goedkoper alternatief. Alle betrokken partijen hebben een brief van deze strekking gehad waarin ook nader overleg wordt aangekondigd. Afhankelijk van onderzoek moet definitief worden besloten welke maatregelen wel of niet doorgaan.

Het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant heeft zich in zijn vergadering van 8 april gebogen over de financiële bijdrage die nodig is voor de aanleg van nevengeulen langs de Bergsche Maas. De twee nevengeulen zijn bedoeld als compensatie voor de bouw van de keersluis in het Heusdensch Kanaal in 2001. Als deze keersluis bij hoog water dicht gaat, stijgt het water in de Bergsche Maas 1,7 centimeter extra. De afspraak is dat deze stijging ongedaan dient te worden gemaakt. Gedeputeerde Staten onderschrijven deze afspraak en hebben daar ook geld voor gereserveerd.

De nevengeulen dreigen echter veel duurder uit te vallen dan oorspronkelijk begroot: huidige raming E 11,5 miljoen tegenover E 4,5 miljoen oorspronkelijk; de Provincie zou hierin voor 45% dienen bij te dragen. Het Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch had per brief verzocht om een hogere bijdrage. Het provinciebestuur vindt dit bedrag niet meer in verhouding staan tot het beoogde doel. Daarom zijn GS van mening dat gezocht moet worden naar beter renderende alternatieven. Op de Bergsche Maas wordt immers gerekend met stijgingen in de ordegrootte van 30 centimeter, puur als gevolg van hogere rivierafvoeren en los van de keersluis in het Heusdensch Kanaal.
Ook de provincie Gelderland, als medefinancier van de nevengeulen (de keersluis is precies op de provinciegrens gebouwd), is deze mening toegedaan.

GS zijn ook overtuigd dat een prima alternatief voorhanden is: de Overdiepse Polder. Dit gebied is al langer in beeld voor rivierverruiming. Momenteel worden daar samen met de bewoners en gebruikers mogelijke maatregelen in beeld gebracht. Het is nu al duidelijk dat de Overdiepse Polder een veel grotere bijdrage kan leveren aan verlaging van de waterstand dan de nevengeulen, en tegen belangrijk lagere kosten.

De Provincie Noord-Brabant wil in overleg met betrokken partijen onderzoeken of de compensatie voor de keersluis in het Heusdensch Kanaal niet beter kan plaatsvinden in combinatie met de rivierverruiming in de Overdiepse Polder. Uiteraard betekent dit dat de aanleg van de nevengeulen voorlopig wordt opgeschort. Het ligt immers voor de hand om op dit moment geen verder geld aan de nevengeulen te spenderen. De provincie streeft naar inzet van het gereserveerde geld voor de Overdiepse Polder.

De Provincie wil snel helderheid hebben over het definitief doorgaan van de nevengeulen. Ook de bewoners van de Overdiepse Polder willen snel duidelijkheid. Als hun gebied kan fungeren als pilot in het kader van Ruimte voor de Rivieren, is een versnelling haalbaar die meerdere doelen tegelijk dient. Ook kunnen belangrijke ervaringen worden opgedaan die relevant zijn voor het gehele rivierengebied.

De Provincie realiseert zich terdege dat uitstel van de nevengeulen vervelend is omdat al veel voorbereidend werk is verricht. Maar in het licht van de meest recente cijfers zou het bestuurlijk onverantwoord zijn om door te gaan op de ingeslagen weg, in de wetenschap dat een effectiever, efficiënter en maatschappelijk relevanter alternatief binnen handbereik is.