Gemeente Utrecht

2003 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
31 Vragen van de heer R.J.F. Giesberts en mevrouw mr. M. Schuring (ingekomen 10 april 2003)

Afgelopen week berichtte het Utrechts Nieuwsblad over de snelle ontmanteling van een juist door de gemeente geplaatste half-pipe. Bewoners van het Geinplantsoen waren de overlast die de voorziening naar hun mening met zich meebracht al na anderhalve dag beu en schroefden de pipe eigenhandig los. In reactie op de gebeurtenissen kondigde het wijkbureau aan geen verdere stappen te ondernemen tegen de bewoners. Ze zouden een nieuwe plek voor de speelvoorziening gaan zoeken. Tot zover de berichtgeving uit het UN.

GroenLinks heeft inmiddels van het wijkbureau begrepen dat de buurt aarzelend heeft ingestemd met plaatsing van de halfpipe. Wel stelde men uitdrukkelijk als voorwaarde dat het voor een proefperiode zou zijn en dat als er in die periode sprake was van overlast, de gemeente de pipe weer weg zou halen. Helaas is niet afgesproken hoelang die proefperiode zou zijn. De bewoners zullen nog een gesprek krijgen met wethouder Gispen, zo kon het wijkbureau ons voorts nog melden.

GroenLinks is zeer verbaasd over de gang van zaken. Eigenrichting wordt niet gestraft en de kinderen staan na anderhalve dag spelen weer met lege handen. Als de gemeente hier zo laconiek op reageert zoals in het UN verwoord, dan schept dat een kwalijk precedent. Wat weerhoudt bewoners elders in de stad er dan van om voorzieningen waar zij overlast van menen te ervaren eigenmachtig te ontmantelen? De gemeente moet ons inziens alsnog optreden tegen de betreffende bewoners om duidelijk te maken dat dit gedrag niet te tolereren is. Als iedereen normen en waarden zegt belangrijk te vinden is het corrigeren van eigenrichting een belangrijke norm om te stellen.

Dit brengt GroenLinks tot de volgende vragen:
Is het College met ons van mening dat de actie van de bewoners om zonder overleg met het wijkbureau de speelvoorziening weg te halen een voorbeeld is van eigenrichting? Is het College met ons van mening dat eigenrichting niet acceptabel is en consequenties moet hebben? Zo ja, welke stap gaat het College zetten om dit de bewoners duidelijk te maken? Beschouwt het College een gesprek met wethouder Gispen als voldoende afschrikwekkend voor bewoners zodat zij niet weer eigenmachtig een speelvoorziening slopen? Is het College bereid een correcte proefperiode met de bewoners af te spreken en de halfpipe minstens tot het verstrijken van de proefperiode terug te plaatsen? Zo niet, op welke termijn wordt de halfpipe op een vervangende locatie geplaatst? Is het College met ons van mening dat kinderen voldoende speelruimte moeten hebben en de grote toeloop op de pipe reden is een extra inzet te doen op het maken van speelvoorzieningen in de Rivierenwijk-Zuid?

---- --