Nieuw-Vlaamse Alliantie


Raad van Staat schorst Taalhoffelijkheidsakkoord (10/04/03)

De Donnea moet benoemingen annuleren

De Brusselse N-VA neemt met genoegen kennis van het feit dat de Raad van State het taalhoffelijkheidsakkoord schorste. De N-VA is al lang van mening dat dit politiek akkoord tussen de Brusselse meerderheidspartijen onwettig is, omdat het de Brusselse gemeenten en OCMWs toelaat om niet tweetalig personeel in dienst te nemen. Volgens de taalwet moet het gemeentelijk personeel vóór zijn aanstelling een tweetaligheidsattest kunnen voorleggen. De Raad van State bevestigt dit nu in zijn arrest.

Voor de N-VA dringen zich drie conclusies op:

1. De Brusselse minister-president François Xavier de Donnea moet nu onverwijld de contracten annuleren van alle personeelsleden die in het kader van het Taalhoffelijkheidsakkoord zijn in dienst genomen. Uit recente gegevens blijkt dat in 2002 meer dan 1.400 contractuelen in dienst genomen werden door Brusselse gemeenten, waarvan slechts 3,8% over een tweetaligheidsattest beschikte.

2. Vervolgens moet er eindelijk openheid gegeven worden over het personeelsbeleid van de Brusselse gemeenten en OCMWs, zodat de toestand op taalvlak in kaart kan gebracht worden. De laatste overzichtsgegevens dateren van januari 1999, toen de vice-gouverneur van Brussel een rapport uitbracht. Sedertdien zijn er herhaaldelijk evaluaties en inventariseringen in het vooruitzicht gesteld, maar nooit heeft men die beloftes waargemaakt.

3. Vanzelfsprekend mogen vanaf heden enkel en alleen mensen met een tweetaligheidsattest in dienst genomen worden.

Auteur:
N-VA-arrondissement Brussel
Bernard Daelemans, arrondissementeel voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Bernard Daelemans
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: bernard.daelemans@n-va.be
Url: www.n-va.be