Socialistische Partij

Beter onderwijs AMA's en illegalen dankzij SP

10-04-2003 * Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers (AMA's) mogen hun opleiding afmaken na hun 18e verjaardag en ook als zij uitgeprocedeerd zijn. Dat heeft onderwijsminister Van der Hoeven aan SP-Kamerlid Jan de Wit toegezegd tijdens het debat over illegale kinderen in het onderwijs. Ook gaat de minister de mogelijkheden onderzoeken voor een `onderwijskoppelingsfonds'. Uit dit fonds kunnen de schoolkosten (o.a. boeken- en lesgeld) voor illegale ouders betaald worden.

De Wit is blij met de toezeggingen, temeer omdat er grote onzekerheid bestond over de onderwijskansen van uitgeprocedeerde AMA's. Zij moesten voorheen hun opleiding staken nadat zij de leeftijd van 18 jaar hadden bereikt. Op dat moment achtte de Nederlandse overheid hen in staat zelfstandig terug te keren naar het land van herkomst. Omdat de terugkeer in de praktijk erg bemoeilijkt wordt, o.a. door het ontbreken van familieleden in de herkomstlanden of vanwege burgeroorlogen (vgl. Liberia, Sierra Leone en Somalië), verdwijnen veel AMA's na hun 18e in de illegaliteit. Jan de Wit: Doordat AMA's hun opleiding mogen afmaken, vergroot dat hun toekomstkansen aanzienlijk.

Scholen weten door de onduidelijke regelgeving vaak niet goed wat ze met illegale kinderen aanmoeten. Vandaar dat de SP de overheid heeft opgeroepen om meer werk te maken van voorlichting op scholen en ook de financiële gevolgen te dragen van het feit dat ieder kind recht heeft op onderwijs. De Wit: In feite zou basis- en voortgezet onderwijs gratis moeten zijn. Zolang dat niet zo is, moeten alle ouders met lage inkomens - illegaal of niet - aanspraak kunnen maken op een financiële tegemoetkoming. Aangezien dat niet het geval is, biedt een onderwijskoppelingsfonds uitkomst. Simone Bommeljé van Defence for Children Nederland deelt die mening. Zij is mede auteur van het rapport Tussen Recht en Realiteit.