PGGM


Jaarverslag 2002

Over zekerheid gesproken. PGGM acht een discussie over pensioenzekerheid van groot belang. De paradox is dat een sterke vraag naar pensioenzekerheid leidt tot het tegendeel, pensioenonzekerheid. 100% zekerheid is alleen betaalbaar als het pensioenniveau wordt verlaagd.

Internationaal is, als gevolg van zwaardere regelgeving, een verschuiving zichtbaar van pensioentoezegging naar premietoezegging. Het onvermijdelijke gevolg hiervan is eveneens een grotere pensioenonzekerheid. Alle reden dus om in Nederland door de regels en de roep om zekerheid heen te kijken. Alleen dan blijft er collectief uitzicht op een goed en betaalbaar pensioen. Het pensioenbeleid van PGGM is en blijft gericht op zekerheid, kwaliteit en betaalbaarheid. Daarmee dragen wij bij aan het zeker stellen van de financiële toekomst van onze deelnemers.

Premieperspectief en indexatie
PGGM biedt een kwalitatief hoogwaardige pensioenregeling, tegen een zo laag mogelijke premie die niet te sterk fluctueert. Mede dankzij gunstige beleggingsresultaten is PGGM in staat geweest gedurende een reeks van jaren het pensioen tegen een prijs lager dan de kostprijs aan te bieden. De combinatie van een ruime loonontwikkeling en het negatieve rendement noodzaken voor 2003 een extra premiestijging van 1,2% bovenop door de PGGM gehanteerde maximale stijging van 1,5 % . De aanpassing van de premie past in het streven van PGGM de premie voor het pensioen versneld op het niveau van de feitelijke kostprijs te brengen. Onder invloed van de huidige situatie op de financiële markten betekent dit in 2004 een met 2003 vergelijkbare stijging van het premieniveau.

PGGM is in staat de pensioenen over het jaar 2002 met terugwerkende kracht te indexeren. PGGM streeft er naar de komende jaren zijn indexatiebeleid voort te zetten. Een bestendiging van ongunstige beleggingsresultaten zet een continuering van dit beleid echter onder druk. In de loop van dit jaar kan PGGM aangeven onder welke omstandigheden en in welke mate het indexeringsbeleid kan worden voortgezet.

Onderzoek
Scenarioverkenningen wijzen uit dat bij ongewijzigd beleid de financiële positie van PGGM alleen verbetert bij herstel van de financiële markten. Onderzocht worden de mogelijkheden om het risico van onderdekking te verkleinen en het herstelvermogen bij onderdekking te verhogen. PGGM onderzoekt de premie-effecten van zowel de indexeringsambitie, het herstelvermogen als een eventuele verlaging van de kans op onderdekking. Tenslotte wordt onderzoek gedaan naar maatregelen ter bevordering van de stuurbaarheid in de financiering.

Strategische koers
PGGM werkt, mede onder invloed van de flexibilisering van de arbeidsvoorwaarden in de sector Zorg&Welzijn en maatschappelijk breed gedragen opvattingen, aan modernisering en flexibilisering van zijn pensioenproducten. Tevens besteedt PGGM aandacht aan een versterking van de relatie met de pensioendeelnemers en een verdere professionalisering van de uitvoering van de pensioenregelingen. Een consequentie van de flexibilisering van de arbeidsvoorwaarden is dat PGGM de mogelijkheden onderzoekt voor een eventuele overgang naar het middelloonsysteem met handhaving van het huidige ambitieniveau van de pensioenregeling.

Een andere consequentie van deze taakopvatting is dat PGGM naast de collectieve, ook individuele pensioenproducten aanbiedt. In 2002 is PGGM gestart met het aanbieden van nieuwe, aanvullende pensioenproducten, onder de naam PGGM Extra Pensioen. Uit het aantal reacties van deelnemers blijkt dat het aanbod voorziet in een behoefte. Ultimo 2002 hadden ruim 10.000 deelnemers een individuele aanvulling op hun collectief opgebouwde pensioen afgesloten. Ook wordt tegemoet gekomen aan de toenemende vraag naar advisering over de invulling van de pensioenmogelijkheden in de Collectieve Arbeidsovereenkomsten in de sector Zorg & Welzijn. In het verslagjaar heeft PGGM een ondersteunende rol gespeeld bij de totstandkoming van meerkeuzesystemen in Collectieve Arbeidsovereenkomsten.

Resultaten en benchmarking
Door de sterk negatieve ontwikkelingen op de meeste financiële markten was het beleggingsresultaat over 2002 evenals in 2001 teleurstellend. De gedaalde aandelenkoersen hadden een drukkend effect op het totale beleggingsresultaat, dat uitkwam op -7,3%. Hiermee kwam het resultaat 0,4 procentpunt positiever uit dan de eigen benchmark die maatgevend is. In vergelijking met de intern gehanteerde benchmarks is in het verslagjaar op aandelen en private equity een outperformance gerealiseerd. Op commodities is een lichte underperformance gerealiseerd. Vastgoed en vastrentende waarden hebben vrijwel in lijn met hun benchmarks gepresteerd.

PGGM focust primair op de lange termijn. Daarin past een beleggingsmix met veel zakelijke waarden omdat die op langere termijn beter rendeert. Over de afgelopen vijf jaar is gemiddeld bekeken aanzienlijk beter gepresteerd dan WM-index (Nederlandse pensioenfondsen exclusief ABP en PGGM). Over de afgelopen vijf jaar gemeten, bedroeg het gemiddelde rendement 5,2% voor PGGM en 3,7% voor de WM-index. Over de afgelopen tien jaar bezien bedroeg het gemiddelde rendement 8,7% voor PGGM en 8% voor de WM-index. Het verschil ten opzichte van WM in 2002 is deels gerealiseerd door het besluit valutarisico´s te gaan afdekken. Hoewel de z-score over 2002 negatief was, heeft PGGM over vijf jaar gemeten ruim aan de gestelde eisen voldaan.

Het aantal deelnemers, gewezen deelnemers en pensioengerechtigden steeg in 2002 tot ruim 1,7 miljoen.

PGGM - 10 April 2003