Nieuwsbericht

donderdag, 10 april 2003, 16.00 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Vrouw van tas beroofd
Heiloo, woensdag 9 april 2003.
Woensdagmiddag tussen 16.25 en 16.35 uur werd een 68-jarige vrouw uit Alkmaar van haar tas beroofd. Zij reed op haar fiets over de Zandersloot in de richting Alkmaar, vlak voor de fietstunnel onder de Heilooer Tolweg. Daar werd de vrouw ingehaald door een jongen op een fiets die al enige tijd achter haar had gereden. Tijdens het passeren greep de jongen een handtas uit de fietstas van de vrouw. Waarna hij snel doorreed in de richting Alkmaar. Direct voorbij de fietstunnel sloeg hij rechtsaf. Kort daarop werd het slachtoffer aangesproken door een jongeman die haar vertelde de diefstal gezien te hebben. Hij vertelde achter de dader aan te gaan. Een andere getuige vertelde dat hij kort na de tasjesroof twee personen had zien zitten in de bossages langs de Westerweg. Beide personen werden daar aangetroffen door de politie. De jongste van de twee werd herkend als de dader van de beroving en de oudere was de man die het slachtoffer had aangesproken. Beide personen zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Het gaat om een jongen van 15 jaar uit Alkmaar en een 28-jarige Alkmaarder.

Jongen van geld beroofd.
Alkmaar, woensdag 9 april 2003.
Woensdagavond tussen 20.50 en 21.00 uur is een 16-jarige jongen uit Alkmaar van zijn geld beroofd door een tot nu toe onbekende man. Het slachtoffer moest een maaltijd bezorgen op een adres aan de El Grecohof. Voor de ingang van een flatgebouw kwam een man op hem toelopen met een bivakmuts op zijn hoofd. Hij wilde geld van het slachtoffer en bedreigde hem met een vuurwapen. Hierop heeft het slachtoffer zijn portemonnee met geld (bedrag niet bekend) en zijn mobiele telefoon afgegeven. Na de overval verdween de verdachte. Het is een man van tussen de 20 en 25 jaar. Hij sprak met een Turks/Marokkaans accent. Hij droeg een donkerblauwe/zwart jas tot net over de heupen en een lichtblauwe spijkerbroek. Op zijn hoofd droeg hij een zwarte bivakmuts. Eventuele getuigen van deze overval worden verzocht contact op te nemen met de politie in Alkmaar, telefoon 0900-8844.

Bedrijfsinbraak
Alkmaar, woensdag 9 april 2003.
Woensdagavond omstreeks 22.30 uur werd een inbraak ontdekt in een bedrijf aan de Diamantweg. De inbrekers kwamen in het bedrijf door het vernielen van een raam en een rolluik. Vanuit het bedrijf werden vier grote bodemtrillers weggenomen. Deze machines worden gebruikt om zand vast te trillen. Of er nog meer goederen zijn verdwenen is op dit moment niet bekend.

Rijden onder invloed van alcohol
Alkmaar, donderdag 10 april 2003.
In de nacht van woensdag op donderdag werd een 30-jarige inwoner van Alkmaar aangehouden op de Gedempte Nieuwesloot. De man reed daar met zijn auto terwijl bij controle bleek dat hij alcohol had gedronken. Hij blies 240 ug/l. Dat is meer dan de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l.

Tweetal agressieve 'bekenden' aangehouden,
politie vraagt slachtoffers zich te melden
Castricum, 10 april 2003.
Na een melding van een opstootje, was de politie van Castricum snel ter plaatse en kon na een korte achtervolging omstreeks 08.00 uur een 18-jarige man uit Alkmaar en een 19-jarige vrouw uit Castricum aanhouden. Het stel had zich in de omgeving van het NS-station zeer agressief gedragen tegenover voorbijgangers. Zij beledigden mensen en vernielden onder meer een fiets. Getuigen hebben gezien, dat het tweetal op het stationsplein heeft geprobeerd om een vrouw, die stond te pinnen, met geweld van haar pinpas te beroven. Dit werd verhinderd omdat een 31-jarige man uit Wormerveer ingreep. Ook werd een man in zijn rug geschopt.
Na de aanhouding bleek dat zij beiden bekend waren bij de politie. Zij zijn ingesloten in het bureau en worden vrijdag 11 april voorgeleid aan de Rechter Commissaris.
Om de zaak compleet te maken is de politie dringend op zoek naar de vrouw die op het station stond te pinnen en de man die in zijn rug geschopt is. Zij kunnen zich melden via telefoonnummer 0900-8844.

NOORDKOP

"Paasvee"
Schagen, woensdag 9 april 2003.
Woensdagmiddag en -avond heeft de politie tijdens het Paasvee meerdere keren op moeten treden in de . Op verschillende plaatsen gingen jongelui met elkaar op de vuist en moest de politie optreden om de orde te herstellen. Tussen 15.00 uur en 24.00 uur werden een 10-tal personen aangehouden voor verschillende strafbare feiten waaronder mishandeling, wapenbezit (messen), het voor handen hebben van drugs (pillen), belediging en het niet voldoen aan een bevel of vordering. Oorzaak van het ontstaan van de verschillende schermutselingen was vooral te wijten aan overmatig alcoholgebruik. Tevens werden op verschillende plaatsen 99 weggebruikers gecontroleerd op het gebruikt van alcohol. Niemand bleek teveel te hebben gedronken. Negen van de aangehouden verdachten werden na verhoor weer in vrijheid gesteld. Eén van hen was zo dronken dat hij is ingesloten in de loop donderdag weer is heengezonden.

Jongen gewond door steekvlam
Schagen, woensdag 9 april 2003.
Woensdagmiddag liep een 22-jarige inwoner van Callantsoog ernstige brandwonden op in zijn gezicht. Het slachtoffer bevond zich op dat moment in een horecabedrijf aan de Loet. Hij wilde zijn sigaret aansteken aan een staafje 'sterretjes' die door één van de barmedewerkers in brand was gestoken. Op het moment dat hij zijn sigaret bij de sterretjes hield ontstond er een steekvlam. Hierdoor raakte het slachtoffer gewond aan zijn gezicht. Hij is door een kennis naar huis gebracht. Voor behandeling van zijn brandwonden heeft hij zich gemeld in het brandwondencentrum te Beverwijk. Daar bleek dat hij tweedegraagds brandwonden in zijn gezicht had opgelopen. De politie stelt een onderzoek in naar de juiste toedracht van dit incident.

Bewoner wakker van inbreker
Dirkshorn, donderdag 10 april 2003.
In de nacht van woensdag op donderdag werd de bewoner van een woning aan de Raadhuisstraat wakker van glasgerinkel. Toen hij op onderzoek uitging ontdekte hij dat er was ingebroken in een zomerwoning achter zijn huis. De inbreker had een raam vernield en is daarbij vermoedelijk gewond geraakt. Hij bleek te zijn verdwenen. De eigenaar kon nog niet nagaan of er goederen zijn weggenomen.

Verdachte alsnog aangehouden
Den Helder, donderdag 10 april 2003.
De politie is erin geslaagd om een man die ervan wordt verdachte op 31 december 2000 omstreeks 03.00 uur openlijk geweld te hebben gepleegd, alsnog aan te houden. Het gaat om een 24-jarige man die thans in Leeuwarden woont maar toen verbleef in Den Helder. De man wordt ervan verdacht destijds deel te hebben genomen aan een massale vechtpartij op het Koningsplein. Er waren toen zo'n 50 betrokkenen. Bij de vechtpartij werd een 45-jarige man uit Den Helder zodanig geschopt en geslagen dat hij in coma raakte. De hoofdverdachte is destijds uit Den Helder verdwenen en de politie heeft internationaal om zijn aanhouding verzocht. Hij werd gisteren aangehouden bij een routinecontrole in Lichtevoorde. De man wordt nu verhoord en zal morgen worden geleid voor de officier van justitie in Alkmaar.
Het slachtoffer van toen is uit zijn coma ontwaakt maar heeft langdurig moeten revalideren. Hij heeft onlangs zijn werkzaamheden weer hervat.

WESTFRIESLAND

Snelheidsmaniak raakt rijbewijs kwijt.
Benningbroek, woensdag 9 april 2003.
Woensdagavond omstreeks 19.30 uur werd de bestuurder van een personenauto aangehouden op de Ganker. Agenten zagen de man daar rijden met een zeer hoge snelheid. De meter klokte een snelheid van 141 km/u terwijl terplaatse een snelheid geldt van 50 km/u. Gezien deze zeer forse overschrijding van de maximumsnelheid werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Snelheidscontrole
Lamberschaag/Abbekerk, donderdag 10 april 2003. Donderdagochtend is er van 7.10 uur tot 8.15 uur een snelheidscontrole gehouden langs het Noordeinde in Lambertschaag en langs het Zuideinde in Abbekerk. In die periode zijn vijftig voertuigen gecontroleerd waarvan er vier te hard reden. De hoogst gemeten snelheid was 70 kilometer per uur waar vijftig kilometer het maximum is.

Aanhouding vier jongeren
Andijk, april 2003.
Met de aanhouding van vier jongeren uit Andijk in de eerste week van april is een aantal misdrijven opgelost. Eind 2002 werden door deze jongeren vijf brandstichtingen, zes vernielingen, een diefstal uit auto en een woninginbraak gepleegd. De reeks misdrijven begon toen een van de jongeren werd ontslagen door zijn baas. Vervolgens nam de jongen samen met een vriend wraak op zijn baas door zijn auto te vernielen. Hierna volgden meerdere vernielingen en diverse brandstichtingen in Andijk, waarbij voor een fors bedrag aan schade werd veroorzaakt. Ook werd, voordat een auto in brand werd gestoken, deze opengemaakt en leeggeroofd. Enkele weken geleden gaf een dader de sleutel van zijn ouderlijk huis aan zijn vrienden die, toen het hele gezin afwezig was, met deze valse sleutel binnenkwamen en geld wegnamen uit die woning. Twee van de vier daders bleken gestolen goederen in hun bezit te hebben. Allen hebben een bekentenis afgelegd en afstand gedaan van de goederen. De verdachten zijn drie jongens in de leeftijd van vijftien tot zeventien jaar.

Fietsenveiling bureau Stede Broec
Stede Broec, zaterdag 12 april 2003.
Zaterdag is de driemaandelijkse fietsenveiling in bureau Stede Broec. Bij deze veiling kunnen de mensen wiens fiets is gestolen een andere fiets aanschaffen. Het betreft fietsen die de laatste maanden door de politie zijn gevonden en waarbij geen eigenaar meer is gevonden. Om 10.00 uur kunnen de fietsen bekeken worden en vanaf 10.30 uur begint de verkoop van de rijwielen. Het is belangrijk dat de mensen die een fiets willen aanschaffen hun aankoopcertificaat, wat bij de aangifte van fietsendiefstal afgegeven wordt, meebrengen. Zonder dit certificaat kan er niet meegeboden worden.