KNMG

KNMG eens met uitspraak rechtbank Groningen in zaak bij hulpdoding

De KNMG is het eens met de uitspraak die de Rechtbank in Groningen vanmiddag deed in de zaak tegen Willem M. inzake hulp bij zelfdoding.

''Zelfdodingsconsulent Willem M. uit Drenthe is veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar. Hij verleende een bejaarde vrouw hulp bij zelfdoding. Willem M. is een van de consulenten van Stichting De Einder, een landelijke instelling die mensen die zelfdoding overwegen, adviseert.
De zaak draaide om de vraag of de man te ver is gegaan bij zijn assistentie bij de zelfverkozen dood van de 81-jarige vrouw. De consulent stelde dat slechts sprake is geweest van advies bij zelfdoding, het OM vond dat M. handelingen pleegde die verder gingen dan dat. Het geven van advies over zelfdoding is in Nederland legaal, medewerking echter niet.'' Zie voor uitgebreidere berichtgeving over de uitspraak van de rechtbank, het ANP persbericht Halfjaar cel voorwaardelijk voor zelfdodingsconsultent.

Reactie KNMG
De KNMG vindt hulp bij zelfdoding/euthanasie voorbehouden aan artsen en benadrukt het grote belang van het toetsbaar zijn van het handelen van artsen in relatie tot vraagstukken rond einde aan het leven. Dit is ook een belangrijk aspect in de huidige wettelijke regeling. De KNMG kan zich vinden in de uitleg door de Rechtbank wanneer sprake is van hulp bij zelfdoding.