Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-092

Den Haag, 10-04-2003

Belastingdienst: aantal digitale aangiften toegenomen

Het aantal ingeleverde aangiften Inkomstenbelasting 2002 ligt met 84% ruim boven het cijfer van vorig jaar (75%). Meer dan driekwart van de belastingplichtigen heeft dit jaar gebruik gemaakt van het digitale aangifteprogramma. Vorig jaar (aangifte over 2001) was dit nog tweederde, het jaar daarvoor (aangifte over 2000) eenderde.

Opvallend is de snelheid waarmee de digitale aangiften worden ingeleverd. Momenteel zijn er meer dan

4 miljoen van deze aangiften binnen, ruim een miljoen meer dan vorig jaar. Er is een verschuiving te zien van aangifte per diskette naar aangifte per modem: steeds meer mensen kiezen ervoor om hun aangifte per modem naar de Belastingdienst te sturen. Vorig jaar werden 800.000 aangiften op deze wijze verstuurd, dit jaar waren dat er al 2 miljoen. De moderniseringstrend op lange termijn loopt van de 'papieren' aangifte, via aangifte per diskette, naar aangifte per modem. Belastingplichtigen die vóór 1 april hun aangifte hebben ingediend, ontvangen vóór 1 juli bericht.

Het aantal mensen dat een vraag stelde bij de Belastingtelefoon daalde met 400.000 naar

1 miljoen. Vorig jaar was er sprake van een piek door de introductie van het nieuwe Belastingstelsel. De Internetsite van de Belastingdienst met het vernieuwde digitale aangifteloket werd ruim 4 miljoen keer bezocht.