Provincie Zuid-Holland

Persbericht

10-04-2003
Natuurgebiedsplan De Venen-Bodegraven-Noord vastgesteld

Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland hebben op 18 maart het natuurgebiedsplan De Venen-Bodegraven-Noord vastgesteld. Voor de ontwikkeling van het natuurgebied is in totaal 1307 ha begrensd. Daarvan is 341 ha nog niet eerder begrensd als natuurgebied. Het plan ligt van 9 april tot en met 21 mei ter inzage bij gemeentehuizen en waterschappen in de regio.

Het natuurgebied De Venen-Bodegraven-Noord ligt in het Groene Hart aan de noordoostzijde van de provincie Zuid-Holland. Het natuurgebiedsplan bestaat uit de deelgebieden Nieuwkoop-Droogmakerijen, Zwammerdam-Aarlanderveen, Nieuwkoop-Meije, Bodegraven-Noord en Geerpolder. In dit plan zijn de oude begrenzingsplannen van deze deelgebieden opgenomen. Het natuurgebiedsplan geeft een beschrijving van de gewenste natuurdoelen. Voor elk gebied is aangegeven hoeveel hectare er per natuurdoel gereserveerd is. De natuurdoelen zijn met name gericht op (half) open landschap met bloemrijke natte graslanden, zoetwatergemeenschappen, moeras, rietland en hier en daar wat bos. In het gebied worden subsidies beschikbaar gesteld voor de inrichting, de ontwikkeling en het beheer van bestaande natuur in het natuurgebied. Ook is er geld beschikbaar voor de omvorming van landbouwgrond naar natuurgebied.

Ten opzichte van het ontwerp-natuurgebiedsplan is een aantal wijzigingen in het plan doorgevoerd. De ecologische verbindingszone Zwammerdam-Aarlanderveen is niet meer in het natuurgebiedsplan opgenomen. Verder is de ecologische verbindingszone langs de Grecht en Oude Meije als zoekzone aangegeven.
Nieuw in het plan is het begrenzen van bestaand natuurgebied in het Nieuwkoopse plassengebied, waar verouderd rietland en bebossing wordt omgevormd naar meer waardevolle natuurdoelen. Hiervoor is 60 ha beschikbaar en het betreft alleen percelen die eigendom zijn van Natuurmonumenten. De omvorming naar nieuwe natuurdoelen heeft geen gevolgen voor particulieren. In Zwammerdam-Aarlanderveen, Oude Meije en delen van Bodegraven-Noord is particulier natuurbeheer mogelijk.

Ter inzage
Het plan ligt vanaf 9 april tot en met 21 mei 2003 ter inzage bij de Hoogheemraadschappen van Rijnland, Stichtse Rijnlanden en Amstel, Gooi en Vecht, en bij het waterschap De Oude Rijnstromen. Bij de gemeenten Liemeer, Ter Aar, Nieuwkoop, Alpen a/d Rijn en Bodegraven en op het provinciehuis van Zuid-Holland is het plan ook in te zien. Belanghebbenden kunnen tot en met 21 mei schriftelijk beroep aantekenen tegen het natuurgebiedsplan bij de Rechtbank 's-Gravenhage.