Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Chemie en energie is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

09-04-2003

Kunststof- en rubberindustrie te laconiek over arbeidsomstandigheden

In de nieuwe cao voor de kunststof- en rubberindustrie wil het CNV meer aandacht voor de arbeidsomstandigheden. Vooral op het gebied van werkdruk, veiligheid van machines en fysieke belasting (tillen) valt er nog veel te verbeteren, denkt de bond. De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de ongeveer 6.000 werknemers in de sector beginnen op 10 april.

De Arbeidsinspectie houdt de kunststof- en rubberindustrie sinds 2001 onder de loep. De arbeidsomstandigheden zijn in het algemeen matig, vindt de inspectie. Vooral als het gaat om het zware tilwerk en de veiligheid van machines. De bedrijven hebben tot nu toe weinig gedaan om deze situatie te verbeteren, constateert Frans van de Veen, vakgroepbestuurder van CNV Chemie en energie. "Je zou verwachten dat zon waarschuwing van de Arbeidsinspectie hard aankomt en dat de bedrijven slechte situaties graag willen verbeteren. Maar erg geestdriftig zijn ze nog niet. Ik zie weinig verbetering. Ook is er nog helemaal geen animo om een arboconvenant af te sluiten. Dat begrijp ik niet. In de nieuwe cao willen op dit gebied concrete afspraken maken."

De bond streeft naar een eenjarige cao, met een loonsverhoging van 2,5 procent per 1 april 2003 en daarnaast een eenmalige uitkering van 200 euro.
Verder pleit de bond onder meer voor een persoonlijk opleidingsbudget, een verbetering van de kinderopvangregeling, het verlichten van de werkdruk van oudere werknemers (zonder dat dit gevolgen heeft voor hun salaris) en voor geen bijdrage van 20.000 euro aan internationaal vakbondswerk.

Nadere inlichtingen:

Frans van de Veen, onderhandelaar CNV Chemie en energie 076-5724670
Kees de Vos, CNV-persvoorlichter
030-6348244