D66

Geen onnodige dierproeven in Europa

Voedsel, ruimte en groen

Boris van der Ham

10-04-2003 - D66-kamerlid Boris van der Ham heeft staatssecretaris Ross-Van Dorp gevraagd er bij de Europese Commissie op aan te dringen om geen onnodige dierproeven te houden. De Europese Commissie is bezig met het samenstellen van een Witboek Chemicaliën, waarvoor tienduizenden stoffen moeten worden getest. Veel van deze stoffen zijn echter al getest, alleen beschikt de Commissie niet altijd direct over de informatie.

Van der Ham: 'Het is soms veel eenvoudiger de tests gewoon opnieuw te doen in plaats van de bestaande informatie bij elkaar te zoeken. Maar ik vind dat dierproeven alleen bij hoge uitzondering toegestaan mogen zijn: als het belang zwaarwegend is en er geen alternatieven bestaan. Dat is hier dus niet aan de orde, want de gegevens bestaan vaak al. Ook als dat duurder is vindt D66 dat de Europese Commissie eerst alle bestaande informatie van overheidsinstanties, universiteiten en bedrijven moet samenvoegen voordat er ook maar gedácht kan worden aan nieuwe tests'. Ross heeft toegezegd de suggestie van Van der Ham over te nemen en de Europese Commissie op de gang van zaken aan te spreken.

Van der Ham heeft Ross ook gesuggereerd om een speciale heffing in te voeren op de dierproeven die nog zijn toegestaan. Met het geld dat hierdoor vrijkomt kan onderzoek naar alternatieven worden gefinancieerd. 'Gelukkig hebben we in de wet vastgelegd dat dierproeven alleen mogen plaats vinden als er geen alternatieven bestaan. Maar dan is het natuurlijk wel belangrijk dat het onderzoek naar die alternatieven op volle kracht doorgaat. Daarvoor is nu te weinig geld, daar moet een oplossing voor komen'. De suggestie om dit onderzoek te financieren uit een heffing op dierproeven wordt gedeeld door een meerderheid in de Tweede Kamer.