Korps: Limburg-Noord, plaats: Venlo 10-04-2003 Mediaberichten 10 april (16.30 uur)

LIMBURG-NOORD - Gevolgen vogelpest voor de omgeving

LIMBURG-NOORD - De bestrijding van de vogelpest in Limburg heeft ook gevolgen voor de omgeving. Vervoersverboden, controleposten en vaccineren raakt alle burgers. De gemeentes in de regio merken dat door tegenstrijdige en onvolledige berichten onduidelijkheid is ontstaan en zien zich genoodzaakt dit recht te zetten.

Afzettingen en controleposten
Er zijn enkel en alleen afzettingen in de directe omgeving van bedrijven waar pluimvee wordt geruimd en dan alleen op het moment dat de ruiming plaatsvindt. Op dat moment wordt mensen de toegang tot een weg ontzegd om het ruimingproces ongestoord en veilig te kunnen laten verlopen. Als de ruiming klaar is wordt de afzetting opgeheven. Daarnaast wordt er intensief gecontroleerd op de handhaving van het vervoersverbod. Dit gebeurt middels surveillances met politievoertuigen. De controleposten in de omgeving van Nederweert zijn opgeheven.

Op de A67 vindt streng toezicht plaats op de handhaving van de vervoerverbod. Hiervoor worden controleposten ingericht op de op- en afritten en onder- en overdoorgangen van deze snelweg. Op deze plaatsen controleert politie, met assistentie van militairen, alleen op de handhaving van het vervoersverbod. Dit toezicht op en langs de A67 wordt de komende uren opgeschaald en de coördinatie van dit toezicht op de A67 van Duitsland tot België is in handen van de politieregio Brabant Zuidoost. Vanwege efficiencyredenen kunnen kleine onder- en overdoorgangen afgesloten worden met hekken en of containers. Wandelaars en fietsers moeten hiermee rekening houden.

Griepvaccinatie
Het ministerie van VWS (Volksgezondheid Welzijn en Sport) adviseert de bewoners en hun medewerkers van de door vogelpest getroffen bedrijven een griepvaccinatie te halen en capsules in te nemen om besmetting met vogelpest te voorkomen. Het gaat dan om bedrijven die besmet of ernstig verdacht zijn. Deze mensen worden door de GGD telefonisch benaderd om een afspraak te maken. Het vogelpestvirus is een griepvirus. Als iemand gelijktijdig een infectie met vogelpest en de menselijke griep doormaakt, bestaat een zeer kleine kans dat beide virussen zich mengen. Zo kan een nieuwe virusvariant ontstaan die mogelijk gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Om dit te voorkomen krijgen degene die met besmet pluimvee in contact zijn geweest een griepprik tegen de normale griep en capsules tegen de vogelgriep aangeboden. Voor buurtbewoners en bewoners en medewerkers van andere geruimde bedrijven is er geen noodzaak om zich te laten vaccineren omdat zij niet in direct contact met het besmette pluimvee zijn geweest.

Emotionele begeleiding
Pluimveehouders in Noord- en Midden-Limburg die psychische hulp nodig hebben kunnen terecht bij de telefonische lijn van de LLTB die tijdens kantooruren bereikbaar is via 0475-381777. Daarnaast kan in men in acute gevallen buiten kantoortijden terecht bij de huisartsenposten in de regio.

Organisatie
In de Regio Noord- en Midden-Limburg werken hulpdiensten en gemeenten multidisciplinair samen om LNV (Ministerie van Landbouw Natuurbeheer en Visserij) te ondersteunen in de bestrijding van de crisis. Hierbij zijn tientallen mensen van Politie, Brandweer, GHOR, GGD en gemeenten betrokken. De gemeenten stemmen hun beleid tav inzet en evenementen met elkaar af middels de coördinerend burgemeester (Burgemeester Majoor van Weert). Ook is er intensief contact met de hulpdiensten in de regio Brabant Zuidoost en de Gelderse Vallei.

Publieksinformatie
Inwoners van de regio die vragen hebben over vogelpest en maatregelen waar zij mee te maken kunnen krijgen kunnen terecht op de internetsite van het ministerie van LNV (www.minlnv.nl) of telefonisch bij het LNV-loket 0800-2233322. Hier krijgen zij de meest recentte informatie

LIMBURG-NOORD 4.367 boetes bij verkeerscontroles

LIMBURG-NOORD De politie Limburg-Noord heeft in de week van 20 27 maart 2003 in totaal 49.541 bestuurders gecontroleerd. Bij deze verkeerscontroles zijn in de afgelopen week 4.367 processen-verbaal opgemaakt. De meerderheid van de controles is uitgevoerd door medewerkers van het verkeershandhavingsteam. Dit team controleert vrijwel dagelijks op diverse plaatsen in de regio op de vijf speerpunten; helm, gordel, roodlicht, alcohol en snelheid.

Politiedistrict Venlo
Leden van het verkeershandhavingsteam hebben in het politiedistrict Venlo in de afgelopen week in totaal 28.897 automobilisten gecontroleerd op hun snelheid. Hiervan kregen 2.379 weggebruikers een proces-verbaal. De controles vonden plaats in Baarlo, Belfeld, Beringe, Blerick, Tegelen en Venlo. De hoogste snelheid die met de laserauto werd gemeten, was op dinsdag 8 april op de Sint Urbanusweg in Venlo: 120 km/u waar 50 km/u de limiet is. Bij controles met staande houding werden 13 bestuurders geverbaliseerd voor het niet dragen van de verplichte autogordel.

Politiedistrict Roermond
Leden van het verkeershandhavingsteam hebben in het politiedistrict Roermond in de afgelopen week in totaal 26 automobilisten gecontroleerd en geverbaliseerd voor hun snelheid. De controles vonden plaats in Koningsbosch en Reuver. De hoogste snelheid die met de laserauto werd gemeten, was op maandag 7 april op de Rijksweg in Reuver: 114 km/u waar 80 km/u de limiet is.

Bij controles met staande houding werden 48 bestuurders geverbaliseerd voor de volgende feiten: het niet dragen van de verplichte autogordel: 44; het niet dragen van de helm door bromfietsers: 2; handheld bellen: 2

Politiedistrict Weert
Leden van het verkeershandhavingsteam hebben in het politiedistrict Weert in de afgelopen week in totaal 8.832 automobilisten gecontroleerd op hun snelheid. Hiervan hebben 590 weggebruikers een proces-verbaal gekregen. De controles vonden plaats in Heythuysen, Leveroy, Nederweert, Stramproy en Weert. De hoogste snelheid die met de laserauto werd gemeten, was op maandag 7 april op de Ringbaan Noord in Weert: 137 km/u waar 70 km/u de limiet is. Bij controles met staande houding werden 33 bestuurders geverbaliseerd voor het niet dragen van de verplichte autogordel.

Politiedistrict Venray
Leden van het verkeershandhavingsteam hebben in het politiedistrict Venray in de afgelopen week in totaal 11.416 automobilisten gecontroleerd op hun snelheid. Hiervan hebben 1264 weggebruikers een proces-verbaal gekregen. De controles vonden plaats in Castenray, Horst, Oostrum, Sevenum, Venray en Ysselsteyn. De hoogste snelheid die met de laserauto werd gemeten, was op maandag 7 april op de Midden Peelweg in Sevenum: ongeveer 130 km/u waar 80 km/u de limiet is.

Bij controles met staande houding werden 47 bestuurders geverbaliseerd voor de volgende feiten: het niet dragen van de verplichte autogordel: 44; het niet dragen van de helm door bromfietsers: 1 en geen bromfietscertifikaat hebben: 1; handheld bellen: 1. Bij een alcoholcontrole werden 229 automobilisten aan een blaasproef onderworpen.