Ministerie van Defensie


---

Kamervragen en antwoorden
---

Special Forces

10-04-2003

Kamervragen van het lid Karimi (Groen Links) over mogelijke inzet van "special forces".

Hierbij bied ik u, mede namens de minister van Buitenlandse Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen van het lid Karimi (GroenLinks) over mogelijke inzet van special forces.

DE MINISTER VAN DEFENSIE

H. G. J. Kamp

Antwoord van de minister van Defensie, mede namens de minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Karimi (GroenLinks) over mogelijke inzet van special forces (Ingezonden 4 april 2003)

1. Kent u de woorden van de toenmalige minister van Defensie bij de behandeling van zijn begroting voor 2003 dat special forces bijvoorbeeld in de vorm van commandotroepen, ook vol moeten meedoen, als wij hen inzetten () Mijn streven is erop gericht om die commandos daadwerkelijk te laten meedoen.

Ja.

2. Heeft dat ook geleid tot de inzet van deze commandotroepen in Afghanistan of elders tussen de zomer 2002 en heden? Zo ja, waar en wanneer zijn deze commandotroepen ingezet en met welke opdrachten?

3. Indien deze troepen daadwerkelijk ingezet zijn, heeft u de Kamer hierover geïnformeerd? Zo neen, bent u bereid dit alsnog te doen?

Er nemen geen Nederlandse speciale strijdkrachten deel aan de operatie Enduring Freedom in Afghanistan. Leden van het Korps commandotroepen nemen sinds december 2001 wel deel aan de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan. Zij vervullen er taken op het gebied van verkenning binnen het mandaat van ISAF. De Tweede Kamer is over deze bijdrage meermalen ingelicht, laatstelijk op 7 februari jl. (Kamerstuk 27925, no. 84).

4. Herinnert u zich mijn recente vragen over mogelijke Nederlandse militaire betrokkenheid bij de oorlog tegen Irak? Kunt u vraag 2 en het tweede deel van vraag 1 alsnog beantwoorden?

De regering heeft op 20 december jl. laten weten in 2003 gedurende vier maanden een onderzeeboot ter beschikking te stellen van de operatie Enduring Freedom tegen het internationale terrorisme (Kamerstuk 27 925, nr. 81). Deze onderzeeboot is inmiddels onderweg naar het operatiegebied, maar nog niet gearriveerd. Overeenkomstig het kabinetsstandpunt inzake Irak zal deze onderzeeboot geen taken vervullen ten behoeve van militaire operaties tegen het regime van Irak. Evenmin is de onderzeeboot op enigerlei wijze betrokken geweest bij informatievergaring in het kader van voorbereidingen voor de oorlog tegen Irak.

Voor de wijze waarop de regering het parlement informatie verleent over de deelneming van Nederlandse eenheden, waaronder de onderzeeboot, aan speciale militaire operaties, verwijs ik naar de brief van de minister van Defensie van 23 augustus 2000 (Kamerstuk 26 800 X, nr. 46).

Nieuws