Praktijkonderzoek Veehouderij

Voeding in balans

De Marke Rapport 39

Auteurs: I. Kok, D.Z. van de Vegte en L.B.J. Sebek

Het doel van Praktijkcentrum De Marke is het ontwikkelen en demonstreren van een zo rendabel mogelijke bedrijfsopzet die voldoet aan strenge milieudoelen. Voor de voeding betekent dit dat er zo nauwkeurig mogelijk op de norm gevoerd moet worden. Hiertoe wordt gebruik gemaakt van elektronisch gestuurde voerbakken, de multifeeder.

In dit rapport komen de aspecten met betrekking tot de voeding en voederstrategieën die voor het voeren naar behoefte van belang zijn aan de orde. Tevens wordt nader ingegaan op de voederstrategie van De Marke en op het functioneren van de multifeeder.

Normvoeding, dat wil zeggen elke individuele koe dagelijks precies volgens de behoefte voeren, is niet praktisch haalbaar. Het wordt in de praktijk vaak vereenvoudigd tot fasevoeding, waarbij het basisrantsoen wordt afgestemd op de specifieke behoeftes van de koeien van twee of drie lactatiestadia. Fasevoeding kan worden toegepast door in meerdere productiegroepen te voeren, of bijvoorbeeld met behulp van de multifeeder. Ook voeren via de krachtvoerautomaat maakt het al mogelijk het rantsoen gedurende de lactatie aan te passen aan de veranderende behoefte.

Het principe van fasevoeding is vooral gebaseerd op de veranderende koolhydraat behoefte, waarbij de conditie van de koeien leidend is.

Tijdens de nieuwmelkte periode is er nauwelijks gevaar voor vervetting en moeten er zoveel mogelijk koolhydraten, bij voorkeur in de vorm van zetmeel, gevoerd worden om zoveel mogelijk in de energiebehoefte te voorzien. Na het beëindigen van de negatieve energie balans wordt het in verband met vervetting belangrijk op de norm te voeren voor energie, en hierbij de conditie van de koeien in de gaten te houden.

Op De Marke wordt met deze gegevens rekening gehouden doordat de nieuwmelkte koeien via de multifeeder een zetmeelrijk mengsel met relatief lage VEM/DVE verhouding opnemen. Dit voldoet voor nieuwmelkte dieren goed aan de behoefte, waardoor gezondheidsproblemen als gevolg van de negatieve energiebalans dalen en de eiwitefficiëntie toeneemt.

De multifeeder maakt het mogelijk krachtvoer te vervangen door goedkopere enkelvoudige bijproducten, mits de voeropname wordt geregeld door een weeginstallatie. Tevens is het goed mogelijk de koeien individueel op conditie te voeren, waardoor minder gezondheidsproblemen optreden.

Marke Rapport 39: Voeding in balans - Maart 2003 - 11 pagina's

Oudste rapport Vorige rapport Overzicht alle rapporten
---

© Praktijkonderzoek Veehouderij - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 10-04-2003 16:02.