Rabobank Nederland

"DGA voor pensioen minder afhankelijk van verkoop bedrijf" Rabobank Nederland, 10/4/2003 05:15 PM

---

'De Nederlandse directeur grootaandeelhouder is voor zijn pensioen veel minder afhankelijk van de verkoop van zijn bedrijf dan wordt gesuggereerd', zegt Bert Heemskerk, bestuursvoorzitter Rabobank Nederland. Dit zegt hij vandaag (10 april 2003) op een door de Rabobank voor directeur grootaandeelhouders (DGA's) georganiseerd congres over bedrijfsoverdracht. Hiermee weerspreekt de Rabobank de conclusie in een onlangs verschenen artikel in het Financieel Dagblad met als titel 'Ondernemers in armoedeval: waardedaling familiebedrijf ruïneert oudedagsreserve'.

Volgens een onderzoek van het NIPO onder 500 DGA's in opdracht van de Rabobank is de Nederlandse DGA beter voorbereid op zijn financiële toekomst dan vijf jaar geleden. Het NIPO-onderzoek, de zogenoemde DGA Barometer, laat zien dat slechts één op de zes DGA's sterk afhankelijk blijkt te zijn van de verkoop van het bedrijf. Meer dan de helft van de DGA's blijkt voor hun pensioen in het geheel niet of in beperkte mate afhankelijk te zijn van de verkoop van hun bedrijf. En dat laatste is volgens Heemskerk 'redelijk goed nieuws van het pensioenfront'. Nu gaat het nog om slechts 9% in plaats van 17% van de DGA's die later alleen pensioen uit AOW zullen ontvangen.

Ook is het aandeel DGA's dat zich niet bezighoudt met zijn pensioenvoorziening of daar geen weet van heeft, gedaald van 15% in 1998 naar 7% in 2003. Heemskerk: 'In '98 was er nog sprake van een rooskleurige economie en leek er geen reden tot zorg. Nu weten we beter! Aan de andere kant is het ook zo dat banken en verzekeraars ac­ tiever geworden zijn op deze markt. Bovendien lijken de DGA's zich beter voor te bereiden op de toekomst.'

De oudedagsvoorziening van de DGA is nog steeds het meest bij een verzekeringsmaatschappij geregeld (41%). Het opbouwen van pensioen in eigen beheer heeft de afgelopen vijf jaar duidelijk aan populariteit gewonnen. In 1998 regelde nog maar 15% van de DGA's op deze wijze hun pensioen. In 2003 was dit percentage gestegen tot 38%.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de DGA's als gevolg van de economische tegenwind een stuk pessimistischer zijn geworden over de bedrijfsoverdracht. In 1998 was ruim een derde van DGA's nog positief gestemd. Inmiddels is dat aantal teruggelopen tot een vijfde. De problemen die worden genoemd, liggen op de volgende terreinen: het vinden van een koper; de verkoopprijs die onder druk staat; en fiscale aspecten. Bedrijfsoverdracht is volgens Heemskerk een complex proces dat een goede voorbereiding vergt en niet te ver vooruitgeschoven moet worden. 'Naast kennis is goede samenwerking daarom cruciaal. Samenwerken ligt besloten in het wezen van onze coöperatie. Daarom brengen wij graag partijen bij elkaar,' aldus Heemskerk.

De resultaten van het NIPO-onderzoek onder
directeuren-grootaandeelhouders zijn gepresenteerd op het landelijk DGA Congres van de Rabobank op 10 april in het Beatrix Theater in Utrecht. Het thema was 'Bedrijfsoverdracht bij conjuncturele te­ genwind'. Dagvoorzitter Ferry Mingelen heeft onder andere met Steven van Eijck, staatssecretaris van Financiën en Bert Heemskerk, voorzitter van de raad van bestuur van Rabobank Nederland gediscussieerd over dit onderwerp.