Gemeente Leeuwarden

Nieuwe internetsite toont duizenden afbeeldingen van Leeuwarden

waagplein1900 Een nieuwe internetsite van het Historisch Centrum Leeuwarden toont vanaf deze week duizenden afbeeldingen van Leeuwarden. Te zien zijn meer dan vijfduizend foto's, prenten en prentbriefkaarten van Leeuwarden, voor het grootste deel van voor 1925. De afbeeldingen zijn niet alleen te bekijken maar ook te bestellen bij het Historisch Centrum. De nieuwe site, te vinden op www.beeldbankleeuwarden.nl
, is het eerste resultaat van de digitalisering van de immense beeldcollectie van het HCL, de grootste van Noord-Nederland. De beeldbank wordt regelmatig uitgebreid. Al over een maand worden vijfduizend bouwtekeningen aan de beeldbank toegevoegd.

Van een deel van de afbeeldingen wordt alleen de beschrijving getoond. Dit heeft te maken met de auteursrechten op het materiaal. Het HCL heeft in een afzonderlijk auteursrechtenproject zijn uiterste best gedaan de rechten op al het materiaal vast te stellen of te achterhalen, maar in sommige gevallen is dat (nog) niet gelukt.

Uniek aan de site is de mogelijkheid voor gebruikers om zelf ook foto's van Leeuwarden toe te voegen. Uiteraard moeten die foto's aan bepaalde voorwaarden voldoen. Meer informatie is op de site zelf te vinden.

Ook de website van het HCL zelf is grondig vernieuwd en uitgebreid. Zo is de site vrijwel volledig tweetalig geworden, Nederlands en Fries. De nieuwe HCL-site is te vinden op www.historischcentrumleeuwarden.nl