Gemeente Leeuwarden

Restauratie stadhuis in moeilijkste fase

Stadhuis damwand werkzaamheden De restauratie van het stadhuis is in maart en april 2003 in z'n moeilijkste fase aanbeland. Het maken van een verdieping in de grond onder de grote raad- en ontvangstzaal van de achteraanbouw van 1762.

Door een constructie met trekstangen houdt de raadzaal als het ware z'n eigen vloer op. Dat betekent dat de pilaren waarop de raadzaal normaal rust konden worden verwijderd! Daarmee was de weg vrij om de vloer van de begane grond weg te slopen om vervolgens volgens een drukmethode heipalen op die plaats tot 18 meter diep (tot op de zandplaat) aan te brengen.

Stadhuis damwand werkzaamheden Eind maart was die klus gereed en werd een nieuwe beganegrond-vloer met een zware bewapening gestort. Nadat die vloer is uitgehard kan de ontgraving van de kelder beginnen. Zowel van de kant van het Hofplein als van de kant van het Auckamastraatje gaan de graafmachientjes als mollen de grond in.Tegelijkertijd is op de binnenplaats tussen stadhuis en hoofdwacht begonnen met het maken van de lifttoren. Daartoe moet een fundament worden gestort, maar omdat de ontgaving hiervoor in Middeleeuwse grondlagen plaats vindt zal er op deze plaats en vervolgens in de af te graven grond voor de kelder archeologisch onderzoek worden gedaan.

Er is een gespecialiseerd bureau, Archeologisch Diensten Centrum in de arm genomen om de onderzoeken te doen en te begeleiden. Met het archeologisch werk wordt op 9 april een aanvang genomen en iedereen is natuurlijk reuze benieuwd wat dat gaat opleveren.

Stadhuis damwand werkzaamheden Intussen worden de plannen voor de invulling van de Hoofdwacht, waarvoor de gemeenteraad van leeuwarden het sein op groen zette, bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg op de tekentafels uitgewerkt. Een nieuwe raadzaal van tweemaal de grootte van de oude wordt in dit pand gerealiseerd en verder komen er werk- en vergaderplekken. Het streven is op deze manier terug te gaan naar een twee lokatiemodel voor de huisvesting van het bestuur en de ambtelijke organisatie.