EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl


Infrastructurele wegwijzer 2003

Een kwestie van prioriteiten stellen

EVO, Koninklijk Nederlands Vervoer en Transport en Logistiek Nederland hebben vandaag het eerste exemplaar van de Infrastructurele wegwijzer 2003 aan Minister R. de Boer van Verkeer en Waterstaat aangeboden. In deze wegwijzer worden de files genoemd die de Nederlandse economie de meeste schade berokkenen en dus met voorrang moeten worden opgelost.

In de komende kabinetsperiode wordt waarschijnlijk meer dan ? 15 miljard bezuinigd. Om de economische motor draaiende te houden, blijven investeringen in de infrastructuur echter noodzakelijk. Het aantal files in Nederland is de laatste jaren sterk gegroeid. Alleen al op de autosnelwegen is het aantal sinds 1990 verzesvoudigd. De bereikbaarheid van onze economische centra, zoals binnensteden, bedrijventerreinen en havengebieden loopt gevaar. De nadelige gevolgen van achterblijvende investeringen in de infrastructuur kunnen oplopen tot 14 miljard euro minder inkomsten in de grote economische sectoren.

EVO, KNV en TLN hebben daarom de files op een rijtje gezet die met voorrang moeten worden opgelost om de Nederlandse economie de noodzakelijke impuls te geven. Daarbij is een aantal aspecten in overweging genomen, zoals de ernst van de files, het economisch belang van de files, de mate waarin de aanpak van de overheid tot nu toe effectief is geweest en de toekomstige ontwikkeling van de files. Het resultaat is de Infrastructurele wegwijzer 2003, een hulpmiddel voor beleidsmakers om de juiste prioriteiten te stellen. Met een top 20 van fileknooppunten en oplossingen om deze aan te pakken.

Den Haag/Zoetermeer,10 april 2003
Noot voor de redactie,