Waterschap Vallei & Eem

Waterschap legt wandelbrug aan over nevengeul

Waterschap Vallei & Eem laat de komende weken een wandelbrug aanleggen over de nevengeul in de Bovenste Polder onder Wageningen. De werkzaamheden starten begin volgende week en duren naar verwachting tot eind april.

Door de aanleg van de brug, kunnen wandelaars straks weer gebruik maken van de oorspronkelijke wandelroute vanaf het Bowlespark naar de Nederrijn. Dat het waterschap de brug zou aanleggen, is al in 1996 afgesproken. De gemeente Wageningen en Rijkswaterstaat verleenden toen een vergunning voor de aanleg van de nevengeul met als voorwaarde dat er een wandelbrug zou komen. Waterschap Vallei & Eem heeft de nevengeul in 1996 gegraven met twee doelen. Ten eerste heeft het waterschap de klei uit de nevengeul gebruikt om de Grebbedijk te versterken. Ten tweede werd met het aanleggen van de nevengeul de natuurontwikkeling in de uiterwaard gestimuleerd. Door aanleg van de nevengeul is de biodiversiteit toegenomen: veel dier- en plantensoorten hebben zich hier kunnen vestigen. Met de aanleg van de voetgangersbrug rondt het Waterschap het dijkverbeteringsproject Grebbedijk af. Na oplevering wordt Staatsbosbeheer eigenaar en beheerder van de brug.

Het waterschap heeft het ontwerp voor de brug gemaakt in overleg met Staatsbosbeheer, de Stichting Gilde Wageningen en de Schaats Trainingsgroep Wageningen. In de winter kunnen twee delen van de brug open, zodat schaatsers op de nevengeul geen hinder ondervinden van de brug. De uitvoering wordt mede begeleid door de SOVON, deskundigen op het gebied van vogelinventarisaties en -monitoring.

De aanlegkosten bedragen 80.000 euro. Het Rijk betaalt 83 procent van de kosten en Staatsbosbeheer en Waterschap Vallei & Eem ieder 8,5 procent. Het werk wordt uitgevoerd door Van de Wetering bv uit Heesch en P. Kraayeveld en zn uit Hardinxveld-Giessendam.

Persbericht d.d. 10-4-2003 ( 2003/12 )

Actuele informatie over besluiten en werkzaamheden van het waterschap brengen we o.a. in de vorm van persberichten naar buiten. Voor meer informatie kunt u bellen met onze persvoorlichters op telefoonnummer 033 - 43 46 329 (of 328).