Nederlands Huisartsen Genootschap


Nederlands Huisartsen Genootschap geeft richtlijnen voor SARS

10 april 2003

PERSBERICHT

Aanvulling op NHG-Telefoonwijzer voor assistentes in de huisartsenpraktijk en de huisartsenpost

Het Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) staat op dit moment volop in de belangstelling. Het is voorstelbaar dat een patiënt die recent uit één van de risico-gebieden in de wereld is teruggekomen met klachten als koorts of luchtwegproblemen zich wendt tot een huisartsenpraktijk of een huisartsenpost .
Vanwege de ernst van de aandoening en de besmettelijkheid ervan is het voor huisartsen, praktijkassistentes en telefonistes op huisartsenposten belangrijk om rekening te houden met SARS. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft deze voor de betrokkenen nog eens duidelijk op een rijtje gezet.
Deze richtlijnen zijn opgenomen in een aanvulling op de NHG-Telefoonwijzer, die wordt gebruikt in huisartsenpraktijken en huisartsenposten bij het inventariseren van de klachten van patiënten.

Extra vragen voor patiënten
De richtlijn voor SARS betekent een uitbreiding van het aantal vragen die door de assistentes worden gesteld bij het in kaart brengen en beoordelen van soortgelijke klachten. De extra vragen dienen te worden gesteld aan patiënten met meldingen over koorts, hoesten, verkoudheid en kortademigheid.

Beoordeling door huisarts bij voorkeur in de eigen thuissituatie

Bij een vermoeden van SARS dient de patiënt bij voorkeur in de eigen thuissituatie te worden beoordeeld om goede voorzorgsmaatregelen te kunnen nemen en verdere besmetting te voorkomen. De assistente of telefoniste meldt een vermoeden van SARS expliciet aan de huisarts die de patiënt gaat bezoeken, zodat zij voorzorgsmaatregelen kan treffen. Er moeten onder meer ten minste twee mond/neusmaskers worden meegenomen één voor de patiënt en één voor de huisarts. Daarnaast dient de huisarts handschoenen mee te nemen ter voorkoming van besmetting via direct contact met lichaamsvloeistoffen van de patiënt tijdens het onderzoek.

Ook is het voor de hulpverleners en andere mensen in de omgeving aan te raden om tijdens het bezoek een masker te dragen. Bovendien moeten de handen extra vaak en goed worden gewassen.
Het is ongewenst om patiënten direct, zonder bezoek van de huisarts, te vragen naar een huisartsenpost, spoedeisende eerste hulp of het ziekenhuis te laten gaan vanwege besmettingsgevaar.

U kunt hier de volledige richtlijn voor SARS downloaden:
* pdf NHG-Telefoonwijzer: aanvulling in het kader van SARS Bedoeld voor assistentes en telefonistes in de huisartsenpraktijk en op de huisartsenpost