ABVAKABO FNV

Ruim 600 actievoerders in gevangenissen

Zoetermeer, 10 april 2003

De acties in de gevangenissen zijn deze week door ruim zeshonderd PIW-ers (Penitentiair Inrichtingwerkers) bezocht. Het personeel in de gevangenissen verzet zich hiermee tegen de plannen van demissionair minister Donner om twee gedetineerden in één cel te zetten. Elsie Merlijn, landelijk bestuurder van ABVAKABO FNV: 'Het signaal is heel helder, ik hoop dat de minister dat ook begrijpt'.

De bonden ABVAKABO FNV, BPSAG en CNV Publieke Zaak hebben het ministerie tien voorwaarden voorgelegd waaronder 2-op-1-cel zou kunnen doorgaan. De eisen van het personeel gaan over de eigen veiligheid. Zo willen de PIW-ers voldoende personeel en een opleiding om zich voor te bereiden op de veranderende situatie. De gevangenbewaarders zijn namelijk bang voor meer agressie wanneer de plannen van 2-op-1-cel doorgaan. Tot op heden heeft het ministerie geen gehoor gegeven aan deze voorwaarden.

In de Achterhoek, Utrecht, Vught, Sittard, Breda en Rotterdam zijn daarom deze week lunchbijeenkomsten gehouden. Het personeel kwam bijeen in kantines van de gevangenissen om hun ongenoegen kenbaar te maken. Het ministerie van justitie wilde daar geen pers toelaten. In Doetichem is de actiebijeenkomst buiten de poorten van de penitentiaire inrichting gehouden. Ook in Rotterdam hebben de PIW-ers hun protest buiten laten horen. Zo werd burgemeester Opstelten met een fluitconcert voor het stadhuis 'bedankt' voor zijn inmenging in deze discussie. 'Door zijn toedoen moeten wij dit heilloze plan van Donner gaan uitvoeren', aldus een actievoerder.

Met de enorme opkomst tijdens de acties, worden de bonden gesteund in hun verzet tegen het plaatsen van twee gevangenen in één cel. Volgens Elise Merlijn is dit nog maar het begin: 'Hopelijk luistert het ministerie nu beter naar het eigen personeel. Maar als dat niet zo is, dan gaan we nog een stapje verder met onze acties'. Merlijn doelt daarmee op mogelijk hardere acties, in de vorm van zondagsdiensten of werkonderbrekingen. 'De veiligheid van het personeel is in het geding, en dan kun je niet ver genoeg gaan'.

Op vrijdag 11 april vindt de laatste actie plaats in Maastricht. Daarna wachten de bonden op een reactie van het ministerie.

Meer informatie:
Elsie Merlijn landelijk bestuurder (06) 20539228 Annemarie Vonk voorlichter (06) 53362330

www.abvakabo.nl/rijk

10 apr 03 17:52