RAI VERENIGING

Mr. Pieter van Vollenhoven ontvangt RAI Mobiliteitsprijs

EMBARGO: tot donderdag 10 april 2003, 18.00 uur

Persbericht

Den Haag, 10 april 2003 - Mr. Pieter van Vollenhoven neemt de eerste RAI Mobiliteitsprijs, Het Gouden RAI Wiel, in ontvangst. Hij ontving de prijs in zijn kwaliteit als voorzitter van de Raad voor de Transportveiligheid. De prijs, een bronzen sculptuur van een wiel van de Brabantse kunstenaar Theo van Eerd, werd aan de heer Van Vollenhoven overhandigd door minister Roelf de Boer tijdens het tweede RAI Mobiliteitsdiner te Den Haag.

De prijs is aan mr. Pieter van Vollenhoven toegekend vanwege zijn vele en langdurige inspanningen ten behoeve van de verkeersveiligheid.

Uit de overwegingen:
Reeds in 1974 gaf de heer Van Vollenhoven blijk van zijn grote belangstelling voor het onderwerp via zijn directeursfunctie bij de Stichting Periodieke Veiligheidskeuringen Motorvoertuigen. Vervolgens zette hij zich in als adviseur bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Mede door zijn voortdurend ijveren kwam in september 1977 de Voorlopige Raad voor de Verkeersveiligheid tot stand die in 1981 een permanent karakter kreeg.
Toen deze raad in 1984 opgeheven dreigde te worden, was het aan zijn onvermoeibare streven te danken dat de Raad bleef voortbestaan, tot met de instelling van de Raad voor de Transportveiligheid deze functie voldoende verzekerd was.
In juli 1999 werd, vooral op zijn initiatief, besloten onafhankelijk onderzoek op gebied van veiligheid op de weg, op het spoor, op de binnenwateren en in de lucht te bundelen in de Raad voor de Transportveiligheid. Het lag voor de hand, gezien zijn betrokkenheid en expertise, de heer Van Vollenhoven te vragen het voorzitterschap daarvan op zich te nemen.

Naast deze activiteiten zette de heer Van Vollenhoven zich ook in als bestuurslid van Veilig Verkeer Nederland, voor het College Bevordering Veiligheidseffectstudies, voor het Nationaal Verkeersveiligheidsfonds en als initiator van het Fonds Slachtofferhulp waarvan hij voorzitter is. Een deel van zijn vrije tijd besteedde hij aan het geven van concerten ten bate van de bureaus voor de slachtofferhulp. Ook internationaal was en is de heer Van Vollenhoven actief als bestuurslid van de mede op zijn instigatie opgerichte European Transport Safety Council en als voorzitter van de International Transportation Safety Association.

Bijzondere vermelding verdient voorts het optreden van de heer Van Vollenhoven als pleitbezorger van de verkeersveiligheid in het openbaar.

Het Gouden RAI Wiel is aan mr. Pieter Van Vollenhoven toegekend door het hoofdbestuur van de RAI Vereniging. De prijs is bedoeld om personen te eren die zich op nationaal of internationaal niveau hebben onderscheiden op het gebied van verkeer en vervoer in brede zin. Het bestuur heeft zich bij de keuze van de winnaar laten bijstaan door een comité van aanbeveling, bestaande uit F.W.C. Castricum, voorzitter Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV, J.C.Th. van der Doef, Voorzitter 3VO, Mr. J.H. Schraven, Voorzitter VNO NCW, Mr. G. van Woerkom, Hoofddirecteur ANWB, Dr.ir. J.R. Vermeulen, Algemeen voorzitter RAI Vereniging en drs. H.C.R. van de Coolwijk, voorzitter RAI afdeling Autos.

Einde bericht