FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


Persbericht van : 10 / 04 / 2003

PERSBERICHT 10 APRIL 2003 Betreffende preventieve maatregelen ter bestrijding van de vogelpest (update 11)

BRUSSEL - Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft in overleg met Binnenlandse Zaken, Federale en lokale politie bijkomende maatregelen genomen ter bestrijding van de vogelpest.

De politiezones in en rond de bufferzone (het Noordoostelijk gedeelte van de provincie Limburg) werden gevraagd om bijkomende patrouilles uit te voeren ten aanzien van het vervoer van pluimvee en afgeleide producten. Deze controles beogen het verhinderen van de verspreiding van de vogelpest naar ons land via transporten. De controles richten zich op het vervoer van pluimvee, broedeieren en mest (a) vanuit Nederland naar ons land, (b) binnen de bufferzone, en (c) vanuit en naar de bufferzone.

Gisteren kondigde het FAVV aan dat een aantal bewegingen opnieuw mogelijk worden, onder de voorwaarden bepaald door het FAVV: § het rechtstreekse vervoer van slachtpluimvee vanaf een pluimveebedrijf gelegen in de bufferzone naar een slachthuis gelegen in of buiten de bufferzone; § de afvoer van consumptie-eieren vanaf pluimveebedrijven, pakstations en soortgelijke inrichtingen, gelegen in de bufferzone; § de afvoer naar slachthuizen van tweehoevigen en paarden vanaf gemengde bedrijven in de bufferzone waar ook pluimvee wordt gehouden.

Daarentegen is het op het ganse grondgebied verboden om materiaal, dat in Nederland in contact zou kunnen geweest zijn met landbouwhuisdieren of met eieren, binnen te brengen op plaatsen in België waar landbouwhuisdieren worden gehouden. Ook voor dierenvoeder worden de regels aangescherpt. Alle andere maatregelen blijven ongewijzigd van toepassing.

Ter herinnering de bufferzone in ons land bestaat uit de gemeenten As, Bocholt, Bree, Dilsen-Stokkem, Genk, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Maaseik, Maasmechelen, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Opglabbeek, Overpelt, Peer en Zutendaal.

Meer informatie is beschikbaar op de website www.favv.be of via het meldpunt 0800/13.550. De professionele sector kan terecht op het nummer 02/208.41.27 (8u30-17u00).