Voorzitter Koreaanse vakcentrale vrijgelaten

De FNV is verheugd dat Dan Byung-ho, voorzitter van de Koreaanse vakcentrale KCTU, is vrijgelaten na 20 maanden gevangenschap. FNV-voorzitter Lodewijk de Waal heeft Dan Byung-ho vandaag een brief gestuurd en de hoop uitgesproken dat dit de laatste keer is geweest dat hij in de gevangenis heeft moet zitten vanwege zijn vakbondswerk.

Dan Byung-ho werd vorig jaar tot 2 jaar cel veroordeeld in verband met het organiseren van een algemene staking.

Dit werd door de rechtbank uitgelegd als 'belemmering van zaken', een beschuldiging die vaak gebruikt wordt in Zuid-Korea om vakbondsmensen op te pakken bij een staking. In 2001 werden meer dan 200 vakbondsleiders veroordeeld tot gevangenschap of hoge boetes, aan het eind van het jaar zaten er nog 50 in de gevangenis.

Dan Byung-ho heeft diverse malen zijn inzet voor de vakbeweging in Zuid-Korea betaald met gevangenisstraf. De FNV steunt al jaren de strijd om erkenning van vakbondsrechten in Zuid-Korea, via schrijfacties, protestbrieven naar de president van Zuid-Korea en naar de ambassade van Zuid-Korea in Nederland. Vorig jaar bezocht Lodewijk de Waal de ambassadeur van Zuid-Korea in Den Haag om aan te dringen op respect voor vakbondsrechten en de vrijlating van Dan Byung-ho. De FNV was ook vertegenwoordigd in een grote internationale vakbondsdelegatie die het proces tegen Dan Byung-ho in maart 2002 bijwoonde uit solidariteit met de voorzitter.

10 april 2003