Greenpeace

Terugtrekken Noord-Korea ondermijnt verdrag tegen kernwapens

Greenpeace roept VN op te investeren in Non Proliferatie Verdrag

10 April 2003, Amsterdam, NETHERLANDS

Vandaag trekt Noord-Korea zich officieel terug uit het Non Proliferatie Verdrag (NPT). Dit verdrag moet uiteindelijk leiden tot een kernwapenvrije wereld. Noord-Korea heeft een kernreactor die plutonium produceert, opnieuw opgestart. Daarnaast test Noord-Korea lange afstandraketten. Het land lijkt te werken aan de ontwikkeling van een nucleair wapen. Greenpeace maakt zich ernstig zorgen over dit besluit en vreest dat hiermee een kernwapenvrije wereld weer een stap verder weg is.

Het Non Proliferatie Verdrag is in 1970 in werking getreden en is het internationale instrument om kernwapenvrije wereld te realiseren. Het verdrag is door 187 (er komen 186 landen bijeen nu Noord Korea niet meedoet) landen ondertekend, waaronder Noord-Korea. De aangesloten landen die geen kernwapens hebben, beloven om geen kernwapens te ontwikkelen of kopen. De aangesloten kernwapenstaten beloven hun kernwapenarsenalen te vernietigen. Alleen als alle landen zich hieraan houden is een kernwapenvrije wereld mogelijk. Greenpeace roept samen met 38 andere organisaties de Verenigde Naties op het Non Proliferatie Verdrag niet een zachte dood te laten sterven, maar het verdrag te versterken en de wereld door internationaal overleg te ontwapenen1.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China zijn de kernwapenstaten en overtreden al dertig jaar het Non Proliferatie Verdrag omdat ze nog steeds niet hun nucleaire arsenalen hebben vernietigd. Integendeel, de Verenigde Staten hebben gezegd zich niet gebonden te voelen aan het verbod op kernproeven en weigeren bovendien te verklaren nooit als eerste kernwapens te gebruiken. De weigering van kernwapenlanden om hun verplichting van het NPT verdrag na te komen, geeft andere landen onterecht het excuus om hun verplichtingen niet na te komen of zelfs zoals Noord Korea uit het verdrag te stappen.

Van 28 april tot 9 mei is in Geneve een bijeenkomst van de landen die het Non-Proliferatie Verdag ondertekend hebben. Greenpeace roept alle landen het Non Proliferatie Verdrag te versterken en onverkort uit te voeren. Een breed gedragen verdrag maakt unilateraal militair ingrijpen overbodig en voorkomt dat landen zich terugtrekken uit het verdrag. Alleen internationaal overleg kan leiden tot werkelijke, internationale vrede en veiligheid. Om zich te beschermen tegen een preventieve aanval zullen landen zich gaan bewapenen. Een oorlog met als doel ontwapening kan dan juist tot een wapenwedloop leiden.