Gemeente Utrecht

PERSGESPREK OVER ONDERZOEK ASIELZOEKERS IN DE UTRECHTSE HARDDRUGSCENE

Namens wethouder Hans Spekman (Maatschappelijke Opvang en Verslavingszorg) nodig ik u uit voor een persgesprek over het onderzoek 'Asielzoekers, vluchtelingen en illegalen in de Utrechtse harddrugscene'.

Dit onderzoek is uitgevoerd door het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving in de periode september 2001 tot mei 2002 in opdracht van de gemeente Utrecht.

Het gesprek vindt plaats op: donderdag 10 april, van 16.00 - 17.00 uur in perskamer 1.03, stadhuis Utrecht, Minrebroederstraat 2 in Utrecht.

Het onderzoek ligt vanaf 15.30 uur ter inzage in de perskamer.

Onder embargo tot donderdag 10 april 16.00 uur geef ik u alvast de belangrijkste nieuwspunten:

Gemeente, hulpverleners en politie kunnen niets doen voor de aan harddrugs verslaafde asielzoekers, vluchtelingen en illegalen in Utrecht, omdat de groep in veel gevallen niet over een geldige verblijfstatus beschikt en onverzekerd is. Dat blijkt uit een onderzoek door het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving (IVO) in opdracht van de gemeente Utrecht. Daardoor ontstaat een uitzichtloze situatie voor deze groep.

De Utrechtse wethouder Spekman vindt dat het rijksbeleid faalt en doet een dringend beroep op rijk en provincie voorzieningen te treffen. Hij doet bovendien een appel op de landelijke politiek om open te staan voor de alledaagse realiteit.

Graag tot donderdag 10 april.
Met vriendelijke groet,

Nicoline Bos,
Bestuurscommunicatie Stadhuis Utrecht,
Telefoon 030 286 11 38