Gemeente Weert

10/04/2003

Burgemeester en wethouders hebben besloten Agnesschool en Centrum Caribe te slopen

Burgemeester en wethouders van Weert hebben het besluit genomen het gebouw van de Agnesschool en dat van Centrum Caribe aan de Kerkstraat in de wijk Keent te slopen. Het college spreekt daarmee uit, dat deze beide gebouwen naar het oordeel van B&W in elk geval niet op de lijst van beschermde gemeentelijke monumenten moeten worden geplaatst. Voordat de sloopvergunning wordt aangevraagd informeert het college de raadscommissie Welzijn c.a. hierover op 29 april.

Dat burgemeester en wethouders nu besloten hebben de Agnesschool en Centrum Caribe te slopen, heeft te maken met het feit dat de Agnesschool eigendom is van de gemeente en dat over de aankoop van Centrum Caribe een mondeling overeenkomst bestaat met de huidige eigenaar van het gebouw. De eigenaar heeft aangegeven er geen bezwaar tegen te hebben dat de gemeente een procedure start om het gebouw te kunnen slopen.

Medio 1995 is in de Weerter politiek overigens de vraag aan de orde geweest of de gebouwen als rijksmonument moeten worden aangemerkt. Toen is besloten dat niet te doen omdat er sprake is van een beperkte architectonische waarde en van een zogeheten beperkte 'ensemblewaarde'. Eerdere onderzoeken naar een herbestemming van de Agnesschool wezen uit dat het gebouw bouwtechnisch slecht is en dat iedere functieverandering te duur wordt.

Het voornemen tot sloop van de beide gebouwen is besproken met de gemeentelijke adviescommissie Cultuurhistorie. Die was overigens tegen de sloopplannen, omdat het 'Kerkeiland Keent' (het gebied waarbinnen de Agnesschool en het Centrum Caribe zijn gesitueerd) naar het oordeel van de commissie zodanig 'cultuurhistorisch waardevol' is dat het behouden zou moeten worden.