Productschap Diervoeder

10/04/2003

Waarschuwing (EWS) m.b.t. dioxine afkomstig van Duitse groenvoederdrogerij

Naar aanleiding van een melding van de Nederlandse Voedsel- en Waren autoriteit, waarin wordt aangegeven dat de mogelijkheid bestaat dat er vanuit Duitsland gedroogde groenvoedergewassen in de handel worden gebracht, waarin verhoogde gehaltes dioxine kunnen worden aangetroffen, berichten wij u het volgende.

De partijen, waarin het verhoogde gehalte aan dioxine is geconstateerd zijn geblokkeerd; de veroorzakende drogerij is momenteel stilgelegd en de leveranciers in Duitsland worden geïnformeerd en bezocht voor controle en monsternames.

Het verontreinigde groenvoeder is door Trockenwerk Eldena GmbH in Bresegard (Duitsland) op de markt gebracht.

Deze waarschuwing (Early Warning) heeft tot doel om te voorkomen dat deze producten aan de diervoederbedrijven worden aangeboden en een verontreiniging van de diervoeders veroorzaken.

Het is dan ook zaak om bij toeleveringen van deze gedroogde producten door drogerijen extra garanties ten aanzien van het gehalte aan dioxine te vragen.

Dit houdt in, dat men aan alle voorwaarden, zoals die in het kader van de HACCP (risico-beoordeling, product- en productieproces) gelden, voldoet.