OPEN UNIVERSITEIT NEDERLAND

Besluit over toekomst studiecentra wordt uitgevoerd

De Ondernemingsraad en het College van bestuur van de Open Universiteit Nederland hebben op donderdag 10 april overeenstemming bereikt over de uitvoering van het besluit om met ingang van 1 september 2003 de zes studiecentra in Deventer, Den Bosch, Emmen, Leeuwarden, Venlo en Vlissingen te sluiten. In de overige centra wordt structureel geïnvesteerd. In samenwerking met een aantal gemeenten, provincies en instellingen voor hoger onderwijs worden per 1 september 2003 in Drenthe, Zeeland en Friesland provinciale steunpunten van de Open Universiteit opgezet.

Eind vorig jaar had de Ondernemingsraad niet ingestemd met het voorgenomen besluit en om in een goede onderhandelingspositie te blijven zag de OR zich begin maart 2003 genoodzaakt een beroep te doen op de nietigheid van het collegebesluit. Om uit de ontstane impasse te komen hebben beide partijen de afgelopen weken intensief overleg gepleegd. Er zijn nu een aantal nadere afspraken gemaakt, onder meer over de realisatie van een provinciaal steunpunt in Friesland. De Open Universiteit wilde voor haar studenten en medewerkers in Friesland snel de onduidelijkheid over de positie van het studiecentrum in Leeuwarden opheffen. Door de constructieve opstelling van de provincie Friesland en de gemeente Leeuwarden heeft het College van bestuur het vertrouwen gekregen dat er met hun steun een steunpunt in Friesland komt. Over de precieze invulling daarvan wordt de komende tijd overleg gepleegd met de gemeente, de provincie en instellingen voor hoger onderwijs. Het initiatief voor het vervolgoverleg ligt bij de provincie Friesland.

Door de afspraken over onder meer het steunpunt in Friesland, de positie van de medewerkers werkzaam in de studiecentra en de betrokkenheid van de Ondernemingsraad bij de uitvoering van het besluit ziet de OR af van vervolgstappen n.a.v. het inroepen van de nietigheid van het besluit inzake de sluiting van studiecentra.