Gemeente Alblasserdam

Nieuwsberichten

11/04/2003
Proef met onkruidbeheer op verharding in de wijk Zeelt

Proef met onkruidbeheer op verharding in de wijk Zeelt ter onderbouwing van Duurzaam OnkruidBeheer.

In 2002 is een project van start gegaan om een manier van onkruidbeheer op verhardingen te ontwikkelen die verantwoord is wat betreft werking, kosten, milieueffecten en veiligheid. Deze manier van beheer wordt DOB genoemd, ofwel Duurzaam OnkruidBeheer. Een knelpunt bij onkruidbeheer is dat de meest gebruikte manier van onkruidbestrijding, de inzet van onkruidbestrijdingsmiddelen, kans geeft op verontreiniging van oppervlaktewater, zeker als dit onzorgvuldig gebeurt. Dan kunnen bestrijdingsmiddelen gemakkelijk afspoelen van de verhardingen naar het oppervlaktewater. Met DOB wordt die kans tot een minimum teruggedrongen en goede kwaliteit van oppervlaktewater gegarandeerd.

DOB kent richtlijnen voor de inzet van methoden en middelen tegen onkruiden. Deze richtlijnen worden in 2003 getoetst in een aantal gemeenten. De proefgemeenten zijn de DOB-gemeenten van het eerste uur Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht en Papendrecht, en nieuwe DOB-gemeenten Dordrecht, Zwijndrecht, Lelystad en Vianen. De uitvoering wordt in Alblasserdam gedaan door Huib van den Hoven Plantsoenwerken. De proef wordt ook in 2003 voortgezet in de wijk Zeelt.
Aantonen van de meerwaarde van DOB-richtlijnen heeft opnieuw hoge prioriteit in 2003. De DOB-richtlijnen zijn door de beperkingen die gesteld worden aan de inzet van bestrijdingsmiddelen in principe duurder dan een standaardmethode. Daar moet iets tegenoverstaan. Het ZHEW zal emissiemetingen doen in de proefgemeenten in 2003 om te bezien of de kwaliteit van het oppervlaktewater goed is. De uitkomsten van de emissiemetingen in 2002 staan in een rapport op de DOB-website http://www.dob-verhardingen.nl/

Wat merkt u van de proeven? In uw wijk wordt gewerkt volgens de richtlijnen van DOB door één van de betrokken uitvoerders. Wat extra is, is dat u een keer mensen van ZHEW of andere onderzoekers kunt zien die watermonsters nemen uit rioleringsstelsels of oppervlaktewater of die een inschatting maken van de hoeveelheid onkruiden in de wijk. Het zou ons helpen als u zelf zeer terughoudend wilt zijn met gebruik van bestrijdingsmiddelen. Inzet van middelen door u kan het beeld van de proef verstoren. U mag wel onkruid in uw directe omgeving zelf verwijderen. Bijvoorbeeld, onkruiden op de stoep voor uw huis een keer wegtrekken of krabben.
Over ontwikkelingen in de proef zullen wij u op de hoogte houden.

Voor vragen kunt u terecht bij de heer Corné Kempenaar van Plant Research International in Wageningen (tel. 0317 475830) of de heer Kees van der Horst van het Zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden in Dordrecht (tel. 0317 6397100), of de contactpersoon in uw gemeente Lex Koelewijn, afd. Plantsoenen, tel. 69 21 305.