Ministerie van Defensie


---


---

foto: Afghaanse wielrenners, foto 2 (Rob Loomans)

Landmacht probeert Afghaanse wielrenners opnieuw te helpen

11-04-2003

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel hebben militairen van de ISAF-veiligheidsmacht een bezoek gebracht aan de wielrenners die vorig jaar juni uit Nederland twee renfietsen cadeau hadden gekregen. Bij het bezoek door de Nederlandse Senior Representative, luitenant-kolonel Jan van der Woerdt, bleek dat de beide Afghanen dolgelukkig met hun fietsen waren, maar dat de slechte staat van de wegen in het land een hometrainer of rollenbank onontbeerlijk maken en dat reservedelen voor hun dure fietsen niet te krijgen zijn. De Nederlandse ISAF-militairen gaan nu kijken of ze de beide Afghaanse wielrenners opnieuw kunnen helpen.

Het bezoek van Van der Woerdt bracht aan het licht dat beide wielrenners met hun nieuwe fietsen hebben deelgenomen aan de 14e Aziatische spelen. De 22-jarige Bahrooz Taj Mohammad heeft de rit over een afstand van 169,4 kilometer helemaal uitgereden en een zeer verdienstelijke 161e plaats bereikt. Verder hebben de twee renners een wedstrijd gereden in Korea en zijn daar zelfs door CNN gefilmd. Iedereen wilde weten hoe zij aan hun moderne fietsen kwamen", aldus de Afghaanse bondscoach Abdul Sadiq Sadiqi.

Omdat de wegen in Afghanistan zo slecht zijn, trainen de beide wielrenners niet op hun dure fietsen, maar op de oude Russische. Na een stukje met de Afghanen te hebben gefietst, werd Van der Woerdt als Nederlandse vertegenwoordiger gehuldigd met bloemen en een medaille. Het bezoek werd afgesloten met de Nederlandse toezegging te onderzoeken dat er mogelijk reservemateriaal voor de Koga Miyata's wordt bezorgd. Verder zal ik ook contacten met de Wielrenunie opnemen en vragen of we meer kunnen doen voor de fietsers. Ik heb nu zelf vastgesteld dat ze eigenlijk een hometrainer of een soort rollenbank moeten hebben waarop zij kunnen trainen. Op deze wegen is dat gewoon onmogelijk, verklaart de Van der Woerdt.

De beide fietsen werden in 2002 gegeven nadat KROs Ontbijttelevisie opnamen had uitgezonden van de twee Afghaanse wielrenners die zich aan het voorbereiden waren op de 14e Aziatische spelen en de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Op initiatief van de Nederlandse Wielren Unie en de fietsenfabrikant Koga Miyata BV werden twee fietsen met bijbehorende kleding geschonken. Voormalig staatssecretaris van Defensie Henk van Hoof maakte het mogelijk dat het materiaal via militair luchttransport naar Afghanistan werd overgebracht, waarna het door de Nederlandse ISAF-militairen aan de beide sportieve Afghanen werd overhandigd (foto: KL-voorlichting ISAF).
foto: Afghaanse wielrenners, foto 1 (Rob Loomans)