Ingezonden persbericht

Persbericht


- - - - -

Sociale partners procesindustrie roepen op VAPRO-opleidingssystematiek te blijven volgen

Procesindustrie bezorgd over kwaliteit beroepsonderwijs

Leidschendam, vrijdag 11 april 2003. Door veranderde overheidsregelgeving kunnen opleidingsinstituten voortaan zelf beroepsopleidingen vormgeven. Dit is een ongewenste ontwikkeling. De procesindustrie maakt al jaren gebruik van de ministerieel erkende VAPRO-opleidingen. Deze opleidingen hebben ertoe geleid dat de vakbekwaamheid van werknemers in de procesindustrie op een hoog peil staat. Dit mag niet verloren gaan, aldus VNCI, AWVN, CNV Bedrijvenbond en FNV Bondgenoten. Zij roepen opleiders en bedrijven op zich aan VAPRO-systematieken te blijven conformeren.

De werknemers- en werkgeversorganisaties in de procesindustrie roepen op gebruik te blijven maken van de opleidingssystematiek, de instrumenten, examens en materialen die beschikbaar zijn bij VAPRO. Zo schrijven ze: "In de loop van de jaren is er een voor alle bedrijven en onderwijsinstellingen erkende herkenbare nationale standaard en diplomastelsel ontstaan, de VAPRO-standaard. Dat creëert helderheid voor alle betrokkenen en waarborgt voor bedrijven de professionaliteit van werknemers die zij aannemen."

Maar ook: "Door veranderende overheidsregelgeving ontstaat meer en meer de mogelijkheid dat individuele opleiders op regionaal niveau eigen methoden ontwikkelen. Wij beschouwen dat als een ongewenste ontwikkeling voor de industriële sector. We staan een nauwe samenwerking voor tussen Kenniscentrum VAPRO enerzijds, en ROC's en commerciële opleiders anderzijds."

De VNCI, AWVN, CNV Bedrijvenbond en FNV Bondgenoten maken zich onder andere zorgen om de continuïteit van het kennisniveau bij rekrutering van nieuw personeel in de procesindustrie. Maar ook wijst men op mogelijke negatieve effecten op kwaliteit en veiligheid van het uitgevoerde werk als deze stabiele situatie wordt doorbroken.

Deze oproep van de werknemers- en werkgeversorganisaties verschijnt aan de vooravond van de lancering van een grote publiekscampagne van Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven VAPRO, die half april zal starten. Deze campagne is gericht op informatieverstrekking aan bedrijven, opleidingsinstituten en scholen, maatschappelijk middenveld en studenten. De campagne bevestigt de naam en betekenis van VAPRO als opleidingsstandaard in de sector procesindustrie.

Bij de werknemers- en werkgeversorganisaties zijn de grote industriële bedrijven in de sector aangesloten.


- - - - -

Noot,