Gemeente Leiden

Artikel Stadskrant

De toekomst van gescheiden afval

Publicatiedatum: 11 april 2003

Afval scheiden moet! Onder dit motto zijn Leiden en omliggende gemeenten (Alkemade, Leiderdorp, Oegstgeest, Sassenheim, Voorschoten, Warmond, Wassenaar en Zoeterwoude) gestart met een nieuwe campagne voor het scheiden van afval. Afgelopen woensdag plakte Wethouder Stedelijk Beheer, Rogier van der Sande, tijdens de jaarlijkse compostactie, de eerste van de reeks van vier stickers op een van de MSTS wagens. Aan het einde van deze maand sieren de verschillende stickers met de slogan afval scheiden moet tachtig wagens in het gehele gebied.

gft -afval scheiden moet

MILIEU EN BEHEER Tussen bananen- en eierschillen pronkt een mooie bos narcissen. Want gescheiden afval heeft toekomst. Het is uiteraard goed voor het milieu omdat het afval herbruikbaar is. Bovendien zorgt het voor een vermindering van afvalverbranding. De campagne concentreert zich op groente-, fruit- en tuinafval (GFT), textiel, glas en papier. Dat de gemeente terecht toekomst ziet in het aanleveren van gescheiden afval blijkt uit de cijfers van vorig jaar. In totaal is er in Leiden maar liefst 4550 ton GFT ingezameld. Hiervan is een kleine 1600 ton compost gemaakt.

Compostactie

Als bedankje voor het gescheiden aanleveren van afval kunnen inwoners gratis een deel van de ingezamelde compost ophalen. Zes van de negen deelnemende gemeente voeren deze jaarlijkse actie. Afgelopen woensdag was de eerste dag van de driedaags durende actie. Hiermee kan bijvoorbeeld de kwaliteit van de grond in tuinen of bloembakken worden aangesterkt. Dit jaar is in totaal 72 cube opgehaald. Met emmers vol compost trokken honderden inwoners naar de verschillende wijkonderkomens om hun eigen afval weer te hergebruiken. In stadsdeel Zuid schepte ook de wethouder, Rogier van der Sande, een emmertje mee.

Uniek

Anja Quist, een van de projectleiders van de nieuwe campagne afval scheiden moet van de gemeente Leiden, legt uit wat Leiden hierin zo uniek maakt: Alle inwoners van Leiden kunnen hun afval gescheiden aanbieden. Zo zijn er voor de hoogbouw groente-, fruit- en tuinafvalcontainers geplaatst en in sommige gevallen zijn er inpandige laadkisten. Behalve de minicontainers in de buitenwijken van Leiden, kent de binnenstad ook mogelijkheden om afval te scheiden door gebruik te maken van de afsluitbare GFT-zuiltjes die op twintig locaties staan. En dan zijn er ook nog de ondergrondse containers. Vorig jaar is er in de binnenstad 38 ton GFT opgehaald. Nog nooit eerder is er in de binnenstad zoveel GFT opgehaald. Het leuke van de compostactie en de nieuwe campagne is dat het niet gemeente gebonden is. Het speelt immers in een groot gebied.

Wethouder Stedelijk Beheer, Rogier van der Sande

Wethouder Stedelijk Beheer, Rogier van der Sande, ziet toekomst in gescheiden afval. Foto: Milieu en Beheer

Deze pagina is gewijzigd op 11-04-2003