Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Medicinale cannabis

Op deze pagina vindt u beknopte informatie over medicinale cannabis en de relatie die VWS heeft met dit onderwerp.

Medicinale cannabis
Cannabis heeft een gunstig effect op de klachten van veel ernstig zieke patiënten. Zo kan cannabis de eetlustvermindering tegengaan bij aids en kanker en helpen tegen misselijkheid bij chemotherapie en bestraling. Cannabis heeft waarschijnlijk ook een positieve werking op de klachten van mensen met chronische pijn, multiple sclerose en het syndroom van Gilles de la Tourette. Er wordt nog onderzoek gedaan om dat vast te stellen. Tot nu toe is er nog geen definitief bewijs voor de werkzaamheid van cannabis (marihuana) als medicijn.

Medicinale cannabis en VWS
Sinds 17 maart 2003 kunnen patiënten via arts en apotheek legaal cannabis aanvragen. Vanaf september 2003 kunnen apotheken cannabis verstrekken. De Opiumwet is hiervoor gewijzigd. De cannabis moet aan dezelfde wettelijke eisen voldoen als andere geneesmiddelen. Het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC), ondergebracht bij het ministerie van VWS, controleert de kwaliteit van de cannabis en organiseert de distributie. Het bureau is sinds 2001 verantwoordelijk voor de teelt van medicinale cannabis en onderzoekt of cannabis of cannabisproducten medicinale werking hebben.

Uit onderzoek onder huisartsen en medisch specialisten blijkt dat de meeste huisartsen en specialisten het gebruik van medicinale cannabis volledig acceptabel vinden.

Medicinale cannabis
1.
Medicinale cannabis
Kamerstuk, 8-4-2003

Medicinaal gebruik cannabis
2.
Medicinaal gebruik cannabis
Rapport, 9-4-2003

Zie het originele bericht om (PDF) bestanden op te halen