Provincie Overijssel

'Kunst van het verzamelen' in Nijenhuis

'De kunst van het verzamelen.' Dat is het thema van het Museumweekend 2003, en dat is museumkasteel Het Nijenhuis op het lijf geschreven. Het museum dankt zijn bestaan aan de prive-verzameling die dr. Dirk Hannema (1895-1084) aanlgede. Het Nijenhuis speelt dan ook een grote rol in het boekje dat de Stichting Museumjaarkaart bezoekers aanbiedt.

De Stichting Museumjaarkaart (SMJK) organiseert elk jaar in april het Museumweekend, een groot landelijk evenement dat gezien kan worden als de start van het nieuwe museumseizoen. Sinds een jaar geeft de stichting alle bezoekende MJK-houders een publicatie als geschenk.

Woningen van verzamelaars Dit jaar beschrijft het boekje bijzondere verzamelaarswoningen, waarvan de verzameling intact is gebleven en die nu musea zijn geworden. Aangezien kasteel Het Nijenhuis daarvan een prominent voorbeeld is, krijgt besteedt de publicatie er behoorlijk veel aandacht aan.

Het boekje is geschreven door Ella Reitsma, publiciste, kunsthistoricus en ?criticus. Tijdens het museumweekend is het in elk museum gratis verkrijgbaar op vertoon van een MJK-pas.

Gratis openstelling

In het kader van ?De kunst van het verzamelen? kunnen bezoekers op een bijzondere wijze kennis maken met de kunstwerken van kasteel Het Nijenhuis. Naast de gratis openstelling van het kasteel zal Gerdien Verschoor, conservator moderne kunst van de Hannema-de Stuers Fundatie, tijdens het weekend enkele malen een lezing geven.

In de lezing gaat zij in op de passie van het verzamelen. Wat drijft de verzamelaars en in welke mate weten ze hun doel, het verzamelen van een bijzondere collectie, te realiseren? Daarnaast besteedt mevrouw Verschoor aandacht aan kunstwerken uit al die gevarieerde kunstcollecties, die het museum te danken heeft aan particuliere verzamelaars.

Kijkje

Zoals gebruikelijk wordt het kasteel op 12 en 13 april opengesteld, zodat bezoekers op eigen gelegenheid een kijkje kunnen nemen in het van oorsprong laat-middeleeuwse kasteel. Normaal is het alleen op afspraak te bezichtigen.

In de beide bouwhuizen is de tentoonstelling ?De seizoenen? vrij toegankelijk. In de Oranjerie vindt een boekenmarkt plaats, waar de HSF verschillende van zijn brochures, boeken en catalogi met korting aanbiedt.

Ook De Bergkerk te Deventer is dit weekend vrij toegankelijk. Daar kan men een bezoek brengen aan de tentoonstelling ?De idioot? en andere grensovergangen van Robert Wevers.

'Kunst van het verzamelen' in Nijenhuis

Skybox in varkensstal

Fotoreportage Dag van Overijssel

© 18-03-2003 Provincie Overijssel