Ingezonden persbericht


Den Helder, 5 februari 2003 P E R S B E R I C H T

Gratis genieten van de kunst van het verzamelen in het Marinemuseum!

Verzamelaars staan centraal tijdens Nationaal Museumweekend (12 & 13 april)

Tijdens het Nationaal Museumweekend op zaterdag 12 en op zondag 13 april, waarbij dit keer de kunst van het verzamelen centraal staat, organiseert het Marinemuseum in Den Helder verschillende activiteiten rondom dit thema.

Op zaterdag 12 april presenteert de Nederlandse Stichting voor modelfiguren De tinnen tafelronde zich in het museum. De stichting biedt op deze dag een compleet programma aan, waarbij het mogelijk is om alles aan de weet kan komen over tinnen figuren. Vanaf 13.00 uur wordt er zelfs een heuse 'beschilderwedstrijd' gehouden en gedurende de gehele dag (10.00 - 16.00) kunt u terecht op een markt, waar u vele tinnen figuren kunt bewonderen. Op deze markt bestaat de mogelijkheid om figuren te kopen of te ruilen. Wellicht de ideale mogelijkheid om uw verzameling te completeren.

Op zondag 13 april is er aan aantal verzamelaars in het museum te gast. Zij zullen hun verzamelingen aan de bezoekers laten zien, vragen beantwoorden en vertellen over waarom zij nu juist op dat specifieke onderwerp zijn gaan verzamelen. Hans Dorlas toont zijn minimodellen van marineschepen, Henk Visser zal honderduit vertellen over zijn ansichtkaarten met betrekking tot de Koninklijke Marine en Rob Marks toont voor het eerst in zijn leven zijn verzameling zippo's (aanstekers) met marine-emblemen. Lies de Ruyter de Wildt is in het bezit van een curieuze verzameling rondom de zeeheld Michiel Adriaensz. de Ruyter en George Spijkers neemt verscheidene minimodellen van scheepsgeschut mee. Ook tingieter Jan Veenendaal is wederom in het Marinemuseum aanwezig. Dit keer niet alleen om figuren uit tin te gieten, maar om een gedeelte uit zijn grote verzameling tinnen figuren tentoon te stellen.

Buiten op het museumterrein vinden op zondag 13 april ook activiteiten plaats. Zo worden er in de gracht voor het Marinemuseum demonstraties gehouden met radiografisch bestuurbare scheepsmodellen en ligt het landingsvaartuig (LCA) uit de collectie aan de kade afgemeerd. Het landingsvaartuig is alleen op deze dag voor het publiek toegankelijk, dus grijp uw kans!.

MARINEMUSEUM 12 & 13 APRIL GRATIS TOEGANKELIJK VAN 10.00 TOT 17.00 UUR!!

Voor meer informatie en digitaal fotomateriaal kunt u contact opnemen met Manôn Schuurman, hoofd communicatie & publiek, 0223 - 657 636 / 06 - 26 726 516 of via e-mail: schuurman@marinemuseum.nl

---- --