Rijksvoorlichtingsdienst

12 apr 2003
INFORMATEURS: GEEN UITZICHT OP SNELLE VORMING KABINET CDA-PVDA

De informateurs Donner en Leijnse hebben zaterdag 12 april verslag uitgebracht aan de Koningin. In het verslag staat een overzicht van hun werkzaamheden die begonnen op 5 februari 2003. De informateurs constateren dat het niet mogelijk was hun opdracht - een spoedige totstandkoming van een kabinet van CDA en PvdA - succesvol af te ronden.

Zaterdagmiddag gaven de informateurs een toelichting op het verslag tijdens een persconferentie. Het eindverslag is in afschrift naar de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer gestuurd.

Basis van compromissen
De informateurs deden verslag van hun werkzaamheden sinds 5 februari 2003. In een eerste ronde zijn de verschillende beleidsterreinen verkend. Daaruit bleek dat voortgang op alle terreinen mogelijk zou zijn. Wat betreft het financieel kader voor het beleid van een kabinet van CDA en PvdA hebben de informateurs gestreefd naar evenwicht, zo zei informateur Leijnse. Het ging daarbij om een balans tussen de eisen van beide partijen, maar ook om maatregelen gericht op het doorbreken van economische stagnatie.
Naar de mening van beide informateurs lag er afgelopen week een basis van compromissen die de vorming van een kabinet van CDA en PvdA mogelijk zouden kunnen maken.

Financieel kader
Op 31 maart bereikten partijen overeenstemming over een voorlopig pakket van financiële maatregelen dat kon worden voorgelegd aan het Centraal Planbureau (CPB). Uit de doorrekening door het CPB bleek dat de gevolgen van de maatregelen echter een slechtere uitwerking op economische groei, inflatie en werkgelegenheid zouden hebben dan partijen wenselijk achtten.

Op basis daarvan hebben de informateurs enkele malen wijzigingen voorgesteld. Afgelopen donderdag, 10 april, zagen Donner en Leijnse inhoudelijk goede mogelijkheden om overeenstemming te bereiken over financiële afspraken die spoedig zouden kunnen leiden tot de vorming van een kabinet. In de bespreking van donderdagavond heeft het CDA een voorstel voor een nieuw financieel kader voorgelegd. De informateurs schrijven daarover: 'Gezien de aard van de maatregelen die erin waren vervat, zagen wij evenwel () in dit voorstel geen basis voor overleg dat uitzicht bood op een meer bevredigende uitkomst met betrekking tot de economische indicatoren èn een spoedige overeenstemming.'

Vervolgens hebben de informateurs geconcludeerd dat het niet mogelijk was hun opdracht - een spoedige totstandkoming van een kabinet van CDA en PvdA - succesvol af te ronden.

Openbaarmaking
Vanuit de Tweede Kamer is gevraagd om openbaarmaking van de stukken en CPB-berekeningen tijdens de informatieronde aan de orde zijn geweest. De informateurs schrijven echter dat ze niet op dit verzoek in kunnen gaan, vanwege het karakter van het onderhandelingsproces en de vertrouwelijkheid die de onderhandelaars daarbij geboden is. Informateur Donner voegde daar aan toe dat publicatie 'niet zinvol' is, omdat standpunten in de loop van onderhandelingen nog geen definitieve standpunten zijn.

Documenten:



Zie het origineel http://formatie.regering.nl/a...SourcePageID=7466 . Eindverslag informateurs Donner en Leijnse (doc) Begeleidende brief aan Eerste en Tweede Kamer (doc) Eindverslag informateurs Donner en Leijnse (pdf) Begeleidende brief aan Eerste en Tweede Kamer (pdf)

© 2002 - 2003 Rijksvoorlichtingsdienst