Ingezonden persbericht

58ste internationale ronde van Noord-Holland

De oudste wielerklassieker van Nederland, de Ronde van Noord-Holland, beleeft zondag 13 april alweer de 58e aflevering. Voorzien van de 1.3-status van de overkoepelende wielerorganisatie UCI zal deze wedstrijd door het open, vlakke Noordhollandse polderland weer een gemeleerd gezelschap wielrenners uit alle delen van Europa kennen. Alhoewel de inschrijving nog niet is gesloten, rekent de organisatie op 23 ploegen van acht renners. Daarbij zal zeker ook Rudi Kemna zijn, de winnaar van vorig jaar.

De Ronde van Noord-Holland is traditiegetrouw in het voorjaar waarbij de geschiedenis van de Ronde leert dat de weersomstandigheden (vaak wind, soms regen) het vlakke, open parkoers het best tot hun recht laten komen. De organisatie, waarbij naast de nieuwe voorzitter Henk van Hoof, Siem Knots, Piet van de Brugge ook de oud-renners Gerrie Knetemann en Piet de Wit, zoekt elk jaar naar nieuwe wegen en obstakels in onze provincie om de wedstrijd aantrekkelijker te maken. Een bekende wielerwijsheid is 'dat de koers zo hard is als de renners hem maken' maar met het gekozen parkoers van de laatste jaren is toch wel de hoogste moeilijkheidsgraad bereikt, die in Noord-Holland te vinden is.

Dus met een heuse kasseienstrook bij Alkmaar (de 1300 meter lange Munnikenweg), de zeven kilometer lange Zuiderkwelweg in de Wieringermeer en uiteraard de hoog boven het polderland uitstekende kilometers lange West-Friesezeedijk van Warmenhuizen naar Schagen. De 200 km lange wedstrijd voert verder door veel pittoreske plaatsjes in West-Friesland en de in deze tijd van het jaar zo fraaie polders.

Het bestuur van de stichting Ronde van Noord-Holland heeft zich ten doel gesteld de internationale ronde van de huidige UCI-klasse 1.3 naar 1.2 te brengen. Het streven is om in 2005, bij de zestigste (jubileumeditie) deze opwaardering te hebben bereikt. De start van de Ronde in Zaandam is om 12 uur, de finish wordt verwacht omstreeks 16.30 uur. In het centrum van Zaandam wordt ook een afwachtingswedstrijd gehouden en zijn er meerdere sportwedstrijden. Ook is er de veel publiek trekkende koopzondag en zijn er speciale activiteiten van de horeca.

Meer informatie, o.a. over het exacte routeschema, is te vinden op de website www.ronde-van-noord-holland.nl