Gemeente Zoetermeer

Vlinderexcursie in het Westerpark

De gemeente zoetermeer organiseert een vlinderexcursie in het Westerpark op zondag 13 april om 13.30 uur in. Peter van Wely begeleidt de excursie en het startpunt is bij het Westpunt in het Westerpark. De vlinderexcursie wordt georganiseerd in het kader van het project Natuur in Beeld.

Vlinders als citroentje, dagpauwoog, kleine vos en de gehakkelde aurelia overwinteren als volwassen vlinders. Wanneer vroeg in het voorjaar de zon schijnt en het is ongeveer 13°C, komen de vlinders tevoorschijn en laten ze zich door de zon opwarmen. De eerste vlinders komen nog niet in grote getale voor. Ze moeten voor een nieuwe generatie zorgen en gaan op zoek naar een partner. Ze vliegen dan vooral langs bosraden in parken en langs bossages. De nakomelingen van deze vlinders komen in de zomer en het najaar en kunnen heel talrijk zijn. Vooral in augustus kunnen we veel kleine vossen, atalanta's en dagpauwogen zien en kunnen deze vlinder massaal in tuinen voorkomen.

In het kader van het project "Natuur in beeld" werden bewoners in Zoetermeer in 2002 gevraagd om vlinders die ze gezien hebben door te geven. Daarvoor is speciaal een vlinderzoekkaart gemaakt. De vlinderwaarnemingen werden gepresenteerd op de speciale website. Meer dan 6000 waarnemingen van vlinders zijn ingezonden. Van de ingezonden vlinders is een rapport gemaakt, dag te lezen is op het internet. Het rapport is ook telefonisch of schriftelijk aan te vragen.

De vlinderzoekkaarten zijn verkrijgbaar o.a. bij de Publiekszaken in het stadhuis, stadsboerderijen, wijkposten, wijktuinen en 't Westpunt. Meer informatie staat op de website www.zoetermeer.nl. (klik op Natuur, groen en water en daarna op Natuur in beeld). Het telefoonnummer is 3469662.

Laatste wijziging: 09-04-2003