Gemeente Amersfoort

Start nieuwbouw De Neng

datum: 7 april 2003

Rond 14 april aanstaande begint de bouw van het wijk- en jongerencentrum De Neng in Hoogland. Enkele dagen daarvoor wordt begonnen met de voorbereidingen, zoals het kappen van bomen, het plaatsen van hekken en bouwketen. Als alles volgens plan verloopt is het nieuwe gebouw in het voorjaar van 2004 klaar. Voor de herbouw is 3,54 miljoen euro beschikbaar.

Het nieuwe gebouw wordt één verdieping hoog. De kelder is bestemd voor jongeren. Op de begane grond komt een grote zaal en ruimte voor een peuterspeelzaal, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Ook de nabijgelegen speeltuinvereniging en speelgoeduitleen wordt er gehuisvest. De hoofdingang is aan de Engweg. Aan de kant van het Struweelpad komt een aparte ingang voor de kinderafdelingen en voor een gymnastieklokaal, dat wordt gebruikt door scholen en sportverenigingen. Op de eerste verdieping zijn kantoor- en vergaderruimten gepland. Ook is voorzien in voldoende parkeergelegenheid en (brom)fietsstallingen.

Jongeren

Het jongerencentrum en de meidenruimte komen in een ruimte onder het gebouw. Die krijgt een aparte ingang aan de Engweg. Via een tweede trap is de kelder ook te bereiken, dit is tevens een vluchtroute. Het voordeel van een jongerencentrum in de kelder is dat de geluidsoverlast tot een minimum beperkt blijft. Overdag kan het jongerencentrum voor andere doeleinden gebruikt worden. Te denken valt aan aerobic voor ouderen. In december 1999 werd al besloten om de Neng te renoveren en deels nieuw te bouwen. Er moest een gymnastieklokaal komen en kinderopvang. In maart 2001 verwoestte een brand het wijk- en jongerencentrum. De gemeente besloot om een geheel nieuw gebouw neer te zetten. Architectenbureau Kristinsson ontwierp het gebouw. Dit bureau heeft ook het Klokhuis in Randenbroek en De Boerderij in Nieuwland ontworpen. De plannen zijn in nauw overleg met de gebruikers en omwonenden gemaakt. Er zijn diverse inspraakavonden geweest. De gemeente heeft dan ook geen enkel bezwaarschrift ontvangen tegen de plannen.