Ministerie van Defensie


---


---

Eerste ondervragingen voor Hr.Ms. Karel Doorman

14-04-2003

Het marinefregat Hr.Ms. Karel Doorman heeft zaterdag (12 april) in de wateren rond het Arabisch Schiereiland voor het eerst schepen ondervraagd. Het fregat loste vorige week donderdag Hr.Ms. Van Nes af. Dit schip is momenteel onderweg naar de thuishaven Den Helder. Hr.Ms. Karel Doorman levert gedurende vier maanden een bijdrage aan operatie Enduring Freedom en zal in die hoedanigheid de scheepvaart controleren in het kader van de strijd tegen het internationaal terrorisme. Dit gaat via ondervragingen en via zogenoemde "boardings", waarbij schepen daadwerkelijk worden doorzocht.

Hr.Ms. Karel Doorman vertrok 30 maart uit Den Helder en passeerde op 9 april het Suez-kanaal. Voor de bemanning vormde de reis van Nederland naar de wateren rond het Arabisch Schiereiland een goede gelegenheid om de puntjes op de i te zetten wat betreft de training voor de inzet in het Midden-Oosten. Het afgeloste fregat Hr.Ms. Van Nes verblijft momenteel in de Middellandse Zee en zal - na een havenbezoek in Spanje
- op 22 april terugkeren in Den Helder. Het fregat voerde in totaal 105 boardings en 38 escortes uit in het kader van operatie Enduring Freedom.

Gerelateerde pagina's

* Strijd tegen het terrorisme