Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

toespraak

Directie:
voorlichting

Publicatiedatum:
14-04-2003

Status:
informatie

Toespraak van (demissionair) staatssecretaris van cultuur, mr. drs. C.H.J. van Leeuwen, bij het in ontvangst nemen van het vooradvies van de Raad voor Cultuur op 14 april 2003 te Den Haag.

N.B.: Alleen het gesproken woord geldt

Dames en heren,

Vandaag wordt opnieuw een belangrijke stap gezet op weg naar de nieuwe cultuurnota. Het verschijnen van het vooradvies van de raad is, net als het verschijnen van de cultuurnota, een terugkerende vierjaarlijkse traditie. Maar dat betekent niet dat alles altijd bij het oude blijft.

Gustav Deutsch heeft ooit eens een film gemaakt met de prachtige titel: `Tradition is the handing over of fire, not the worship of ashes'. We zijn ons dit goed bewust. Daarom bekijken we iedere keer wat er anders, en vooral wat er béter kan in de cultuurnotaprocedure. Daarom hebben zowel de raad als mijn ministerie na de vorige cultuurnota veranderingen doorgevoerd in werkwijze en procedure. De raad heeft voor de eerste keer sectoranalyses opgesteld als onderdeel van het vooradvies.

Ik wil u dan ook van harte bedanken voor de wijze waarop u dit vooradvies tot stand heeft gebracht. Want dat was niet gemakkelijk en u heeft bijzonder veel werk verzet. U heeft overleg gevoerd met de verschillende sectoren in het veld. U heeft de cultuurprofielen van landsdelen en grote steden bestudeerd.
En u heeft per sector dus uitgebreide analyses gemaakt. U heeft uw oor dus goed te luisteren gelegd. Uw bevindingen vormen dan ook een belangrijke basis voor de volgende fase in de cultuurnotaprocedure.

Over dat traject wil ik vandaag spreken.
Ik geef u nu geen inhoudelijke reactie, ik moet het advies immers nog lezen. En het is een zéér indrukwekkende stapel papier geworden. Daar ben ik dus wel even zoet mee. Bovendien ligt een inhoudelijke reactie ook op de weg van mijn opvolger. Ik laat hem of haar natuurlijk wel weten wat ik er van vind.

Ik wil hier even ingaan op de procedure die we nu volgen. En dan met name op twee belangrijke punten daarin: de toegankelijkheid en transparantie van het proces en de komende uitgangspuntenbrief.

Ten eerste, de toegankelijkheid. In de cultuursector bestaat grote behoefte aan meer openheid in de cultuurnotaprocedure en een meer inzichtelijke beleidsvorming. De toegankelijkheid en transparantie van het proces moeten beter. Daarom ben ik blij met de verbeterde procedure: die doet de betrokken partijen meer recht. De raad heeft al een flinke stap gezet op dat nieuwe pad.
Door de sectoranalyses is er nu genoeg gelegenheid om rekening te houden met de belangrijkste ontwikkelingen in de verschillende cultuursectoren. En de cultuurprofielen stellen landsdelen en grote steden in staat om belangrijke ontwikkelingen en wensen in de regio's aan de raad en het rijk kenbaar te maken.

Het rijk zal de aanvraag van een cultuurnotasubsidie eenvoudiger maken door een verbeterd aanvraagformulier. Ook anders dan de vorige keer is de uiterlijke indieningdatum voor de aanvraag van een subsidie. Die zal ik vervroegen naar 1 december, zodat de raad meer tijd heeft voor de beoordeling.

De cultuurnota is het document waarin de resultaten van alle wensen, overleggen, adviezen en afwegingen zijn neergelegd. En een document dat concreet laat zien waar we de komende vier jaar mee bezig zijn.

De uitgangspuntenbrief, mijn tweede punt, gaat aan de cultuurnota vooraf. In die brief kan de bewindspersoon van cultuur zijn of haar uitgangspunten voor beleid presenteren, naast de voorwaarden waar de subsidieaanvragen aan moeten voldoen.

Nu staan we dus voor de fase van de uitgangspuntenbrief. Die brief wordt deze zomer gepresenteerd. Ik weet dat u zich afvraagt of we dat wel zullen halen, nu er nog een nieuw kabinet moet komen. Maar, in de wet staat dat er elke vier jaar een cultuurnota wordt uitgebracht, en daar zal de nieuwe bewindspersoon zich dus ook aan houden.

Dat betekent ook dat alle voorbereidingen voor de cultuurnota, zoals het uitbrengen van de uitgangspuntenbrief, gewoon doorgaan. Bovendien, subsidieaanvragers hebben er recht op om tijdig te weten aan welke voorwaarden hun aanvraag moet voldoen. Vandaar dus dat de brief er deze zomer zal zijn.

Ook ben ik mij ervan bewust dat u wilt weten welke beslissing er nu wordt genomen in de `ondergrensdiscussie'. U heeft een maand geleden een advies gegeven over het voornemen een aantal podiumkunsteninstellingen over te hevelen naar de fondsen. U heeft toen aangekondigd in het vooradvies terug te zullen komen op een aantal overgebleven knelpunten. Ik ben daar nieuwsgierig naar. Ik zal bekijken of uw visie informatie biedt die mijn opvolger kan gebruiken voor het nemen van de uiteindelijke beslissing.

Maar ik ga nu eerst het advies lezen. Ik dank u voor al uw inspanningen, want ik weet dat het veel werk is geweest. Ik houd u uiteraard op de hoogte van mijn bevindingen.

Verder rest mij nog te vermelden dat vanaf 1 mei op de website www.cultuurnota.nl alle nieuws en informatie zal staan over de cultuurnota en de nieuwe procedure.

Dank u wel.