TNO Arbeid


Handreiking duurzame arbeidsinpassing

Veel langdurig werklozen komen aan het werk terwijl zij een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Vaak is er sprake van een combinatie van belemmeringen, zoals weinig opleiding en/of werkervaring, psychosociale problemen, gebrek aan zelfvertrouwen, onvoldoende taalvaardigheid en fysieke of psychische beperkingen. Ook na de arbeidstoeleiding is extra aandacht en een specifiek beleid nodig om ervoor te zorgen dat deze groep aan het werk blijft en zich verder kan ontwikkelen. Veel werkgevers hebben zich hierop verkeken. Het gevolg is een toename van verloop, verzuim en WAO-instroom.

Ook de doorstroom van werknemers uit gesubsidieerde banen stagneert. Eind 2002 hebben het kabinet, sociale partners en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) daarom een Convenant Gesubsidieerde Arbeid afgesloten. Dit convenant biedt de mogelijkheid 10.000 ID-banen om te zetten in reguliere banen. Tevens is het Convenant bedoeld om de uitstroom uit WIW- en ID-banen te bevorderen. Zowel de werkgever als de gemeente hebben een verantwoordelijkheid voor werknemers in gesubsidieerde banen. Om deze verantwoordelijkheid waar te kunnen maken moeten gemeenten concrete afspraken maken over de wijze waarop uitstroom gerealiseerd wordt en daarbij ondersteuning bieden. Werkgevers moeten meer gaan investeren in de begeleiding en hier beleid op ontwikkelen.

Weer op de rails! komt daarom op een goed moment. Het is een handreiking voor leidinggevenden, begeleiders en P&O-functionarissen die werk willen maken van de arbeidsinpassing van langdurig werklozen. Ook voor consulenten van gemeenten en reïntegratiebedrijven is Weer op de rails! van belang omdat het zicht geeft op de gang van zaken ná de arbeidstoeleiding en de mogelijkheden die werkgevers hebben voor een integrale aanpak. De nadruk ligt in de publicatie op werknemers die zijn ingestroomd met een afstand tot de arbeidsmarkt, al dan niet in een gesubsidieerde baan. Veel van de aanbevelingen zijn ook goed toepasbaar op andere werknemers in on- en laaggeschoolde functies.

De publicatie is gebaseerd op onderzoek en pilotprojecten bij werkgevers die voormalig langdurig werklozen in dienst. De auteurs belichten de verschillende onderdelen van het personeelsbeleid die van belang zijn voor een goede arbeidsinpassing van langdurig werklozen. Aan de orde komen werving en selectie, inwerken, begeleiding, ontwikkeling en doorstroom, communicatie en verzuimbeleid en reïntegratie. Het boek bevat tips, ervaringen van andere organisaties en checklists. Daarnaast bevat het ook veel achtergrondinformatie om het belang van bepaalde maatregelen duidelijk te maken.