Stadsdeel Bos en Lommer


Opening vierde voorschool

Met de opening van een vierde voorschool in korte tijd werkt stadsdeel Bos en Lommer aan het streven om zoveel mogelijk kinderen zonder (taal-)achterstand op de basisschool te laten beginnen. De voorschool bereidt kinderen èn ouders voor op het schoolgaande leven. In 2006 zou de helft van alle kinderen in Bos en Lommer gebruik moeten maken van een voorschool.

Zomaar beginnen op school als je vier jaar bent, is een hele stap. Vooral als je thuis een andere taal spreekt. De voorschool is een nieuw onderwijsproject voor kinderen van 2,5 tot zes jaar, bedoeld om vroegtijdig te investeren in de Nederlandse-taalontwikkeling. De voorschool is een combinatie van een peutergroep en een basisschool. Om de overgang naar basisschool te vergemakkelijken gebruiken de peutergroepen dezelfde onderwijsmethoden als de kleuterklassen.

Kinderen van 2,5 tot vier jaar komen twee ochtenden en twee middagen in de week naar de peutergroep. Als ze daarna naar de basisschool gaan zijn zij gewend aan het idee van school, dat zij zich spelenderwijs hebben eigengemaakt. Op de voorschool kunnen kinderen vooral veel spelen, maar er is ook veel aandacht voor de taalontwikkeling in het Nederlands en het verwerven van een grotere woordenschat.

De voorschool betrekt ouders nauw bij de ontwikkeling van hun kind, om school- en thuisomgeving voor de kinderen op elkaar te laten aansluiten. Ook de ouders profiteren van de voorschool. Voor hen worden allerlei activiteiten georganiseerd, waaronder Nederlandse-taallessen en cursussen over de ontwikkeling van kinderen.

Gelijk met de opening van de voorschool Fatimaschool en de voorschool Al Wafa is het éénjarig bestaan van de voorscholen Paulusschool en Bos en Lommerschool gevierd. De komende jaren zullen er in het stadsdeel meer voorscholen geopend worden. Geïnteresseerde ouders kunnen contact opnemen met één van de vier genoemde scholen.
| Colofon